HET VERHAAL VAN DE RUGZAKKEN…

Cees van Rhienen 19 november 2025
[RECENSIE] Sterf! van Sterre Carron

HET VERHAAL VAN DE RUGZAKKEN…

++ ‘Met een betraand gezicht duwde ze de deur open en stapte de zaak binnen. Twee mensen die hun beurt afwachtten, keken haar aan alsof ze van een andere planeet kwam. Ze schonk hen geen aandacht’ ++

Oorspronkelijke titel: Sterf!
ISBN: 978 94 647 8944 7
Uitgegeven door: Phoenix Books
Pagina’s: 374
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De Vlaamse auteur Sterre Carron heeft bekendheid vergaard met haar protagonist Rani Diaz. Tweeëntwintig boeken zijn verschenen met deze hoofdinspecteur in de hoofdrol. Diaz staat bekend als een gevoelig maar humeurig personage. Na zoveel avonturen moet de auteur toch gedacht hebben om eens een ander hoofdpersonage aan haar verhalen toe te vertrouwen. Het verhaal dat luistert naar de veelzeggende titel Sterf! is tegelijk de geboorte voor hoofdinspecteur Erin De Donder, werkzaam op de afdeling zware misdaden op het bureau van Mechelen.
Onlangs heeft Sterre Carron de MAX Gouden Oeuvre Award 2025 mogen ontvangen tijdens het boekenfestival van het Nederlands Thrillerfestival. De prijs is voor haar hele oeuvre.

Hoofdinspecteur Erin De Donder, pas overgekomen van de sectie drugsdelicten naar zware misdaden, wordt op een zaak gezet waar in een paar dagen tijd drie moordslachtoffers zijn te betreuren. Het is geen eenvoudige zaak want er worden nauwelijks sporen gevonden en de slachtoffers hebben in eerste instantie ook geen relatie met elkaar.
Een tweede verhaallijn introduceert Stefanie, echtgenote van Jarnik Van Durme. In haar leven dat altijd vol liefde is geweest, gebeuren de laatste weken vreemde dingen. Ze voelt zich bespied en heeft het gevoel dat iemand wraak wil nemen. Ook is haar relatie met Jarnik in een paar weken tot aan de rode lijn gedaald; hij verwijt haar dat ze zich dingen inbeeldt die er niet zijn…

++ ‘Het spijt me zo erg. Vergeet nooit dat ik je beste vriend bent en blijft. Ik ga je ontzettend hard missen. Ze hief haar hoofd, haar gezicht nat van de tranen’ ++

De verhaallijn ontwikkelt zich langs twee sporen maar al snel verschijnt er nog een derde, anoniem, bij. Erin Den Donder is nieuw en wordt door de auteur uitgebreid gepositioneerd terwijl ze ook een belast verleden heeft. Hetzelfde geldt voor Stefanie van Durme die wordt geplaagd door iemand die haar graag aan haar jeugd wil laten terugdenken.
Dan verschijnt er plotseling een anoniem personage die in de eerste persoon zijn of haar bestaan toelicht en daarbij ook de plannen langzaam ontvouwt. Deze derde verhaallijn analyserende is het voor de lezer snel duidelijk dat hier ook een getraumatiseerd personage bezig is om een soort van vergelding te krijgen voor iets dat in het verleden ligt.
Om daarmee een verhaal te starten en neer te zetten en voortdurend van perspectief te wisselen, maakt het snel wat rommelig en dat is ook de ervaring van deze lezer. Eenmaal door deze branding geworsteld, vallen een aantal stukjes in elkaar en creëert de auteur een stabiele situatie die meer inzicht geeft in de drie verhaallijnen.

Een eerste conclusie is dat Erin Den Donder, naast haar naam qua karakter niet zoveel verschillen heeft met Rani Diaz. Maar dat even terzijde geplaatst wordt de lezer getrakteerd op een plot vol met spanning en onverwachte situaties. Carron weet de lezer nog steeds te verrassen en dan maakt een naam eigenlijk niet zoveel meer uit. Ook herkenbaar is dat ze met regelmaat een thema in haar verhalen opneemt dat voor de meeste lezers minder bekendheid heeft. Dit keer wordt de aandoening misofonie, letterlijk ook wel geluidshaat genoemd, onder de aandacht gebracht. Een aandoening waarbij een overgevoeligheid voor specifieke geluiden kan leiden tot vermijdingsgedrag en significante stress in het dagelijks leven.

Samengevat is Sterf! een prettig leesbaar verhaal waarin uiteindelijk de spanning voelbaar is en door een aantal plotwendingen een oplossing lang op zich laat wachten. Carron heeft inmiddels ervaring genoeg om de lezer van spannende boeken ook te kunnen bieden waar hij of zij naar vraagt. Alleen zijn drie rugzakjes bij evenveel bepalende nieuwe personages wat veel van het goede. Maar relativerend geconcludeerd bij het dichtslaan van het boek; heeft niet iedereen een klein of groot rugzakje om zijn schouders hangen…

Eindoordeel: 4,0 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 4 sterren
Psychologie: 3 sterren

Meer recensies van Cees van Rhienen

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.