Een emotional crime thriller van Nederlandse bodem.
Nadja is net in bad gestapt met haar favoriete lavendel zeep, wanneer de bel gaat. Door het raam ziet ze een politieauto staan. De geur van lavendel zal nooit meer hetzelfde zijn.
Wanneer de politie haar het nieuws verteld dat haar man Steven verongelukt is, stort haar wereld in. Hoe gaat ze dit aan de kinderen vertellen? Hoe gaat ze verder zonder hem? En hoe heeft dit kunnen gebeuren? Steven kende de weg als geen ander en reed altijd voorzichtig. De politie gaat uit van een tragisch ongeluk, maar klopt dit wel?
Nadja probeert haar leven met de kinderen weer op te pakken en verder te gaan met haar werk als uitvaartondernemer, wanneer er nog een slachtoffer uit haar omgeving valt. Dit kan bijna geen toeval zijn.
Wanneer Nadja ook nog eens dreigbrieven ontvangt weet ze het zeker, het was geen ongeluk. Steven is vermoord en iemand heeft het op haar en haar naasten gemunt. Kan ze de dader vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen?
De Laatste Wens van Marieke Damen is een fijne emotional crime van Nederlandse bodem.
Het boek is geschreven vanuit twee perspectieven, dat van Nadja en de dader, die fijn met elkaar worden afgewisseld. De hoofdstukken zijn kort en vlot geschreven waardoor ik door het boek vloog en het binnen twee dagen uit had.
Doordat we zowel vanuit het perspectief van Nadja als de dader het verhaal volgen, krijg je gedurende het verhaal steeds meer te weten over beide personages.
Zo volgen we Nadja in haar rouwproces, hoe ze haar leven en werk weer probeert op te pakken, en achter de waarheid probeert te komen. Dit alles terwijl ze de relatie met haar naasten en beste vriend probeert te navigeren, en ze ook nogeens veilig probeert te houden. Het perspectief van Nadja speelt zich af in het heden met af-en-toe een herinnering uit het verleden.
Het daderperspectief geeft ons daarin tegen een inkijkje in de gebeurtenissen in diens leven die tot dit punt hebben geleid. Dit speelt zich voornamelijk af in de jaren 90. Want wat heeft Nadja gedaan om ze zo boos te krijgen?
Als doorgewinterde crime reader had ik vrij snel door wie de dader was en in welke richting ik moest zoeken. Het plot kwam daarom voor mij niet als verassing en werd mijn vermoeden vrij snel bevestigd. Daardoor miste ik ook wel een beetje de spanning.
Desalniettemin heb ik genoten van het boek en heb ik het met plezier gelezen. Ik geef het boek een 3.5 / 5 sterren.
Op 6 maart had ik de eer om aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van De Laatste Wens van Marieke Damen op het kantoor van HarperCollins NL. Graag wil ik beide bedanken voor de fijne ontmoeting, het boek en daarmee ook de kans om het boek te kunnen recenseren.