Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangrijpend psychologisch spel

Charisaa 20 december 2023
Recensie eerder verschenen op Vrouwenthrillers:
https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789461097514

Liz Ouwens staat ook wel bekend als de schrijvende leerkracht, want naast schrijven geeft ze in haar dagelijks leven les op een basisschool. In 2016 is ze begonnen aan diverse specialisaties in het schrijven bij de Schrijversacademie om vervolgens haar meesterproef af te ronden aan de Querido Academie. 2017 was het jaar dat ze als finalist van de Tomas Ross crime schrijfwedstrijd werd uitgeroepen. Haar debuut was een kortverhaal in de verhalenbundel Deadline, uitgegeven door LetterRijn in 2018. In haar schrijfwerk staat vaak een combi van de genres thriller en historische roman centraal.

Wie zwijgt.. volgt het verhaal van Astrid, die na haar scheiding intrekt bij haar dementerende moeder Ida. Spoken uit het verleden overheersen Ida's gedachten. Ze raakt steeds meer in de war. En ondanks dat de dementieklachten toenemen en Ida beter af zou zijn in een verzorgingstehuis, neemt Astrid die stap nog niet. Ze houdt haar moeder het liefst zo lang mogelijk thuis. Tot het ergste scenario werkelijkheid wordt: Ida steekt iemand neer. Het rustige leven van moeder en dochter is als een klap op de vuurpijl voorbij. De plot wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, namelijk vanuit Ida, Astrid en Marie, de beste vriendin van Ida. Daarbij wordt her en der het verleden en de geschiedenis van Ida beschreven, waardoor deze flashbacks onlosmakelijk verbonden zijn met de kracht van de plot. Het zorgt namelijk voor een ontvouwing van Ida's jeugd vanaf een jaar of zestien tot de dementerende vrouw die ze is geworden. Een kracht van Ouwens is de manier waarop de personages zijn vormgegeven. Deze worden zo levensecht en op een sterke realistische manier beschreven dat de lezer zich in hen kan verplaatsen. De onverwachte wending zorgt ervoor dat de lezer wordt verrast. Het betreft geen bloedige thriller, maar eerder het opwekken van onderhuidse spanning die laat smachten naar de ontknoping. Het boek kan vergeleken worden met Anna West, Eva Nagelkerke en Tamara Geraeds.

Wie zwijgt is een aangrijpend psychologisch spel, omdat het vol drama en realistische gebeurtenissen zit. Wat maakt dat het de lezer zo zelf zou kunnen overkomen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Charisaa