Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ware pageturner

Charisaa 20 december 2023
Recensie eerder verschenen op Vrouwenthrillers:
https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789461096319

Het boek Zwarte leugens is geschreven door Linda Jansma, een Nederlandse thrillerauteur. Als twaalfjarige verstuurde ze haar eerste manuscript richting een uitgever. Dertig jaar na dato verscheen in 2010 haar debuut Caleidoscoop. Die werd beloond met de Schaduwprijs voor het beste Nederlandse debuut in het genre spanning en werd genomineerd als Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2010. Een prijs die Jansma drie jaar later ook weer binnensleepte met haar thriller Schuilplaats.

Het verhaal volgt Ruby van Wageningen, een vlogger. In haar populaire vlog Pathway to Justice behandelt ze cold cases. Haar volgers hebben inspraak op de zaken die ze in behandeling neemt en zo wordt haar nieuwste zaak een vermissing van een baby. Vierendertig jaar geleden werd Tess, midden op de dag in een park, uit een kinderwagen gestolen. Want als Alexandra Palmer op 6 juli 1987 haar aandacht vestigt op een van haar andere kinderen die een schommel tegen zijn hoofd heeft gekregen, slaat het noodlot toe. Tess wordt nooit teruggevonden. Weet Ruby de waarheid boven tafel te krijgen? Langzaam start Ruby haar onderzoek op naar de vermissing, tot ze onder haar vlog de reactie leest: Ze is niet dood. Reden voor Ruby om dieper het onderzoek in te duiken, maar daarmee haalt ze ook steeds meer boven tafel dat een verstrengeling met haar eigen verleden aantoont. Weet Ruby haar hoofd koel te houden als de bedreigingen in mate toenemen?

Zwarte leugens is een boek met dimensie door de vele lagen die worden toegepast door de auteur. Zo wordt er diepgang gezocht door hedendaagse, maatschappelijke thema’s en een vleugje romantiek naast elkaar een prominente plek te geven. Waarmee de authenticiteit en levensechtheid van het verhaal wordt versterkt. Het leven is niet te sturen, ook op de meest onverwachte momenten kan er iets moois op iemands pad komen. Ook wordt er een afwisseling in vertelperspectief ingezet om de spanningsboog te verhogen, waardoor zowel Ruby’s kant, haar vlog en krantenartikelen samen het verhaal aan de lezer overbrengen. Daarnaast krijgt de lezer vanuit het perspectief van Ellie mee hoe het onderzoek in 1987 vorderde.

Zwarte leugens voldoet exact aan het beeld wat we al jaren krijgen van de schrijfstijl van publiekslieveling Linda Jansma: krachtig, intrigerend, gedetailleerd en daarmee een ware pageturner tot de laatste bladzijde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Charisaa