Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een oppervlakkige sf-streekroman-detective

Charles 28 november 2022 Auteur
In 2030 gaat detective Kit Guardner naar de planeet Anterra om een ontvoerd jongetje te vinden. Uiteraard is er meer aan de hand.

De wereld Anterra (in de Andromeda-nevel) lijkt op een Marokkaanse stad met souk en een duizend-en-één-nachten-paleis. De geavanceerde technologie bestaat uit snufjes die ook op aarde aanwezig zijn: botcabs, SECbots, COMbots, fotonendouches, neurobotten, infobotten, copters, androïde sensobots.
Blijkbaar is in vijftien jaar de aarde vanaf een eerste contact volledig geïntegreerd in een intergalatische federatie - een ongelofelijke situatie. Er wordt er samengeleefd met veel andere rassen, de mens is intellectueel minstens gelijkwaardig aan hen (ondanks het feit dat die rassen wel sneller-dan-licht ruimtevaart en nog veel meer geavanceerde zaken hebben ontwikkeld).
Het contact heeft nieuwe technologieën opgeleverd, dat is vanzelfsprekend. Dat heeft geleid tot technische snufjes, ze zijn grappig en hebben toftechnologische namen, maar ze hebben nauwelijks invloed gehad op de wereld. Onze hoofdpersoon leest in de wachtkamer modeglossy's (op papier), ze kleedt zich als een vlogger, date als een tinderfan en zwijmelt bij de eerste de beste knappe kerel, luistert naar Muse en ACDC. Noch technologie noch aansluiting bij de intergalactische beschaving heeft ingrijpende maatschappelijke of sociale gevolgen gekregen.
Anterranen en galactici zijn sociaal, sociologisch en emotioneel bijna kopieën van de mens. Techniek, rechtspraak, veestapel (ze produceren ook kaas, trouwens) en politieorganisatie komen langs, ze lijken geweldig op de huidige aardse. Zelfs de marketing is zeer verwant met uitstallingen van kraampjes en reclame-logo's op de zijkant van een botcab.
Antellaanse medicijnen en slaapmiddelen doen het prima bij mensen - de interne chemie is blijkbaar vergelijkbaar. Er zijn bij 'galactianen' wél uiterlijke verschillen, zoals het slechte ras Landataren met gele ogen en klauwhandjes, de achterbakse Veringolezen met kieuwen en vissemond, en anderen. Ondanks die bouwverschillen leven alle soorten in dezelfde ecologie, met een eenvoudig membraan ademt iedereen dezelfde atmosfeer. Geestelijk zijn de aliens bijna identiek aan mensen: ze zijn op dezelfde manier individu, ze denken op dezelfde manier, de onderlinge interacties zijn gewoon menselijk. Dankzij die grote overeenkomsten zijn er geen communicatieproblemen en geen cultuurverschillen. Aliens zijn niet 'vreemd', het zijn mensen in een ander jasje. Ze leveren geen 'sense of wonder´ op.
Waar zijdelings verwezen wordt naar een wetenschappelijk verklaring voor nieuwe technieken, daar is die ongeloofwaardig. Voor snel interstellair reizen gebruikt de schrijver teleportatie: je wordt ontleed in deeltjes die met deeltjesversnellers worden verzonden - 5 miljoen lichtjaar in enkele uren. Besteed er dan een wormgat aan of een vijfde dimensie, maar niet dit.... Al met al: de wereldbouw is beneden niveau, oppervlakkig, ondoordacht.

Het detective-gedeelte zit vol incidenten en gaten. Op momenten dat alles uit de hand loopt, is er een incident dat op een wonderlijke manier een oplossing biedt. Op momenten dat het te goed gaat, is er een incident waardoor nieuwe problemen ontstaan. Het ad hoc karakter maakte het verhaal eerder frustrerend dan boeiend. Persoonlijkheden (behalve de hoofdpersoon) zijn nauwelijks boeiend, eerder karikaturaal (op het moment dat een corrupte begeleider door de detective wordt aangekeken begint hij te zweten en rent zo snel mogelijk weg).
Als deus ex machina poppen bijzondere vaardigheden en toevalligheden op. Op het moment dat voor het verhaal hoofdpersoon Kit onzichtbaar moet worden voor infrarood, herinnert ze zich de lessen die ze heeft geleerd van een ninjitsu-master zodat ze haar lichaamstemperatuur kan verlagen en haar ademhaling vrijwel kan stilzetten. Op het moment dat ze bijna bezwijkt aan een geïnjecteerd gif, vindt ze toevallig een medicijnkast waarin een noodzakelijk zeldzaam antigif met (handig!) een etiket in het Engels. Als ze is ontsnapt uit een gesticht en eenzaam in het donker zwerft, tuimelt er naast haar een hulpvaardige jongen uit een boom (!), toevallig is hij ook nog een superhacker. En zo meer...
Het detective-deel had voor mij te veel holes-in-the-plot, er is weinig spanning, ik voel me niet betrokken bij de hoofdpersonen.

Samenvattend: de verhaallijn is een detective met teveel gaten in de plot, de sf-wereldbouw is gemakkelijk en niet inspirerend en zelfs frustrerend. De schrijfster heeft weleen prettige schrijfstijl, voor een onbekommerde lezer die zich niet stoort aan bovenstaande zaken biedt het boek een paar uurtjes ambitieloos vertier. Voor mij is dat te weinig.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Charles

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.