Het is aan ons
Je hebt zo van die mensen die onvermoeid positief in het leven staan. Ik ben best wel jaloers op personen die wanneer alles lijkt tegen te werken, toch blijven geloven in hun idealen. Zo ook de schrijver van dit boek Merlijn Twaalfhoven. Zijn levenshouding is dan ook meteen het onderwerp van dit boek: de kunstenaarsmindset. Doordat het boek een mix is van enerzijds de filosofische benadering van het begrip kunstenaarsmindset, met anderzijds biografische fragmenten, is het erg toegankelijk voor een breed publiek. Ook het vlotte, mooie en treffende taalgebruik weet de lezer de weg te wijzen in een minder alledaags onderwerp.
Wat is nu deze kunstenaarsmindset? Het is een levenshouding die opportuniteiten laat zien waar anderen muren zien. Die kansen toont waar anderen het opgeven. Die het mooie laat zien waar anderen mislukkingen zien. De kunstenaarsmindset wordt door de schrijver omschreven als “een open houding die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend én scheppend tegemoet te treden. Een houding die oefening en experiment vergt.” Laat net dit laatste problematisch geworden zijn in onze samenleving. Vanaf jonge leeftijd wordt ons geleerd aandacht te hebben voor wat op korte termijn functioneel en resultaatgericht is. Wat niet binnen deze normen past, is onbelangrijk. Oefenen, onbevangen experimenteren en onderzoeken beantwoorden niet aan deze criteria. Oefening baart kunst, maar vergt tijd en is al helemaal geen garantie op succes. De kunstenaarsmindset zorgt er net voor dat we de noodzakelijke ruimte voor nieuwsgierigheid wél creëren en benutten. Op die manier ontdekken we opnieuw de magie, het verwonderlijke, het mooie.
Wie vreest met ”Het is aan ons” in een zweverig verhaal te belanden: dat is het niet. De filosofie achter het begrip van de kunstenaarsmindset wordt in het boek vertaald naar de praktijk door talrijke praktische voorbeelden van de auteur. Hoewel hij van opleiding een klassiek geschoold muzikant is, vindt de schrijver zijn voldoening in een meer experimenteel pad. In verschillende landen waagt hij zich aan gedurfde experimenten met wisselend succes. Door de beschrijving van deze praktische voorbeelden wordt de theorie achter de kunstenaarsmindset bevattelijk en concreet weergegeven.
Anno 2020 zou een boek als “Het is aan ons” verplichte literatuur moeten zijn voor beleidsmakers, politici en economen. De corona- en klimaatcrisis drukken ons met de neus op de feiten dat het anders moet. De evolutie in het Vlaamse onderwijs kent een zorgwekkende ontwikkeling waar de nadruk onevenredig ligt op exacte vakken en waar artistieke vakken geschrapt dreigen te worden. Nochtans is het zo belangrijk dat ons onderwijs ruimte biedt aan kinderen en jongeren om op een open, onbevooroordeelde manier te leren kijken naar de wereld. Verandering en verbinding zijn nodig om een betere wereld mogelijk te maken. Een fragment uit het boek verwoordt het als volgt: “Als ons denken rechtlijnig en kaal is, zal onze wereld dat ook zijn. Als we dromen toelaten, idealen de ruimte geven en gevoel voor schoonheid en fantasie ontwikkelen, dan kunnen we ons een wereld voorstellen waarin we graag zouden willen leven.” Laten we jongeren dan ook de kans geven om te streven naar een wereld die allesbehalve rechtlijnig en kaal is. Komaan, het is aan ons.