Intrigerend, ontroerend en boeiend verhaal
PLOT
Kaspar Hauser zit van zijn derde tot zijn zeventiende in een kelder opgesloten. Op pinkstermaandag 1828 staat hij opeens op het stadsplein in Neurenberg. Hij herhaalt steeds dezelfde zin: ‘Wille ruiter worden als mijn vader’. Niemand weet precies waar en wanneer hij geboren is. Hij weet het zelf niet eens.
Het tweede hoofdpersoon binnen dit verhaal is Manfred Ostheim. Na het overlijden van zijn vader verhuist Manfred met zijn moeder naar een vrouwenhuis. Daar wordt hij gepest vanwege zijn hazenlip. Het tweetal vertrekt naar Beieren, waar zijn moeder trouwt met een predikant. Zijn leven wordt er hierdoor niet beter op. Kaspar en Manfred hebben één ding gemeen: ze leven samen in het duister.
MIJN MENING
- ‘Kelderkinderen’ wordt afwisselend vanuit het perspectief van Kaspar en Manfred verteld. De auteur onthult elk hoofdstuk steeds meer over de personages en hoe hun levensverhalen met elkaar verweven zijn. Hierdoor blijft het boek boeiend om te lezen.
- Het verhaal start met een epiloog waarin een man een kind wil vermoorden. Hierdoor word je direct het verhaal ingezogen. De lengte van de hoofdstukken zijn precies goed genoeg, waardoor je verder wil blijven lezen.
- Omdat Kaspar zo lang opgesloten zat, moet hij alles nog leren. De onwetendheid die hierbij komt kijken, heeft auteur Kristien Dieltiens meesterlijk omschreven. Als Kasper bijvoorbeeld voor het eerst ijsbloemen ziet, denkt hij dat iemand die op het raam heeft getekend.
- Kaspar heeft echt bestaan. Kristien heeft de vrijheid genomen om met alle historische puzzelstukjes haar eigen verhaal te vertellen. Ze brengt het tijdsbeeld en de sfeer heel goed over.
- Kristien heeft een fijne schrijfstijl. Ze gebruikt prachtige analogieën, die het verhaal erg beeldend maken. ‘De eerste jaren van mijn leven lijken in mijn herinnering vaag en bleek, als het gerimpelde vel op gekookte melk’ is een voorbeeld van zo’n analogie. Geniaal!
LEES DIT BOEK ALS JE...
…van intrigerende, ontroerende en boeiende historische romans met een tikkeltje mysterie en mystiek houdt.
MIJN MENING
LEES DIT BOEK ALS JE...