De Samenkomst

ctalreads ctalreads
30 mrt 2023

Anne Enright heeft met deze roman in 2007 de Man Booker Price gewonnen. Mijn ervaring is dat dit dan niet altijd de meest toegankelijke boeken zijn om te lezen. Maar dit verhaal pakte mij of beter gezegd haar schrijfstijl pakte mij! Al tijdens het lezen vroeg ik mij af hoe ik goed onder woorden kon brengen wat dit boek doet. Het verhaal zelf is mooi maar op zichzelf niet heel onderscheidend. De hoofdpersoon is opgegroeid in een grote familie waarbij duidelijk sprake is geweest van verwaarlozing. Verwaarlozing wat mogelijk geleid heeft tot de zelfmoord van haar broer. Met deze tragische dood start het verhaal. Veronica rouwt om het verlies van haar broer, maar zij rouwt ook om het leven dat ze leidt, de eenzaamheid en het onbegrip dat ze ervaart. Langzaamaan word je in het verhaal meegenomen naar de mogelijke redenen van de zelfmoord van haar broer. Echt helemaal duidelijk wordt het niet.

Het is de wijze waarop de auteur je als lezer meeneemt wat dit boek zo bijzonder maakt. De schrijf stijl is niet bijzonder moeilijk, maar toch moet je blijven opletten omdat de perspectieven veranderen en er steeds wisselingen plaatsvinden tussen echte gebeurtenissen en vermoeden sof fantasieën van de hoofdpersoon. Waar dit in mijn ervaring vaak leidt tot een draak van een boek met een onduidelijk verhaal gebeurde er bij mij als lezer juist iets bijzonders…. Ik bleef gefocust en alert, bang om iets te missen. Ik vind dat zo knap. Anne Enright is een voortreffelijk schrijfster. En staat wat mij betreft terecht in de lijst met 1001 boeken die je gelezen zou moeten hebben.

Meer recensies van ctalreads