Het korte maar wonderbaarlijk leven van Oscar Wao

ctalreads ctalreads
30 mrt 2023

Naast lezen ben ik een echte geschiedenisfreak. Als die twee samen komen in een goed geschreven verhaal heb je mij al snel. Dit verhaal gaat over de Dominicaanse Republiek en haar inwoners. Van 1930 tot en met 1961 werd dit land geregeerd door de dictator Rafael Leónidas Trujillo Molina. Ik durf te wedden dat er niet heel veel mensen zijn die goed op het netvlies hebben staan wat een ellende deze man veroorzaakt heeft. Maar tijdens zijn schrikbewind is hij verantwoordelijk geweest voor de dood van minstens 50.000 mensen. Dit terwijl hij gesteund werd door onder andere de VS. Ja u leest dit goed!

Ons verhaal gaat over een tragische familiegeschiedenis waarin generaties lang mensen mede door deze politieke situatie niet kunnen opgroeien en opbloeien. Oscar de hoofdpersoon is een te dikke, sociaal onhandige, te lieve, van science fiction en fantasy houdende nerd, vrij ongewoon voor een Dominicaanse jongeman. Het lukt hem niet om een vriendin te krijgen, iets wat hij graag wil. Zoals de titel verraad is zijn leven tragisch en kort.

Naast dat je inzicht krijgt in een tijdsbeeld en een stukje geschiedenis, die voor mij nog niet bekend was, neemt de schrijver je op komische wijze mee in het verhaal. Hierbij werkt hij met notities onderaan de pagina, die ik normaal gesproken heel storend vind. Deze notities beslaan soms meer ruimte op de pagina dan het verhaal zelf maar zijn een genot om te lezen. De schrijver neemt je mee in de geschiedenis maar laat hier ook ruimte over voor humor of duiding van het schrijfproces. Verder is het verhaal doorspekt met verwijzingen naar fantasy, science fiction en andere nerd-zaken. Mijn nerd gehalte is niet heel hoog maar dat wordt binnen ons gezin ruimschoots gecompenseerd door mijn oudste dochter en man. Zij hebben mij desgevraagd hierover kunnen bijpraten. Zo kwam in dit huis de nerd en geschiedenis kant samen om te praten over dit boek. Bijzonder en leuk!

Ik vond dit een mooi boek, onderscheidend, informatief en indrukwekkend.

Meer recensies van ctalreads