Perfecte start van een serie
Twee rechercheurs, Ryan en Ray, met dezelfde achternaam komen samen te werken aan een moordzaak in Oxford. Ze vormen een ongewoon speurdersduo, en het contrast tussen de twee had bijna niet groter kunnen zijn: waar de één is opgegroeid in een trailerpark, komt de ander uit een welgesteld Nigeriaans-Londons gezin. En waar Ray een academische achtergrond heeft, is Ryan vooral streetwise en intuïtief slim. Wanneer er een moord wordt gepleegd, moeten de twee hun krachten bundelen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Deze thriller komt vlot op gang met allerlei gebeurtenissen in Barnabas Hall. Je leert de hoofdpersonages meteen goed kennen, en wat vooral opvalt, is hoe sterk de twee karakters zijn uitgewerkt. Met name bij Ryan is veel aandacht besteed aan karaktervorming. Al wordt hij soms wel wat erg cru neergezet: krabbend aan z’n kruis, in joggingbroek, petje achterstevoren op het werk zijn enkele voorbeelden daarvan. Zijn taalgebruik zorgt in de wisselwerking met Ray bovendien regelmatig voor grappige momenten.
In het boek zijn ook een aantal actuele en relevante thema’s verwerkt, zoals de machtsverhoudingen op de universiteit, grensoverschrijdend gedrag, religie en het grote contrast tussen arm en rijk in Oxford. Het valt op dat de schrijver zeer eloquent en neutraal over de onderwerpen schrijft.
Mason blijkt een meester van de details. En in dit boek is dat zeker niet vervelend. De details helpen om de setting in en rond Barnabas Hall levendig vorm te geven, waardoor de karakters ook beter beklijven. Door zijn onconventionele houding is Ryan de gangmaker van het stel: hij brengt ze soms in de problemen, maar bedenkt ook de meest briljante scenario’s rondom de moord.
Het enige dat me wat tegenviel, is dat de onthulling van de dader in de laatste drie hoofdstukken wel erg vlot werd afgehandeld. Je blijft achter met het gevoel: was dit het nou? Terwijl je eigenlijk meer wil lezen over Ray en Ryan. En daarmee is het wellicht een perfect begin van de Oxford serie.
Bedankt @lsuitgeverij voor wederom een tof boek, gelezen voor de leesclub van @ilonaslevenbijls