Daantje leest 17 december 2025
Nadat hun moeder enkele jaren geleden is overleden, voelt Kerstmis voor Anouk, Daan en Elena niet meer hetzelfde. Zij was het middelpunt van hun kerstfeest. Wanneer hun vader zegt dit jaar haar droom waar te willen maken en Kerst te vieren in een romantische cottage in Engeland, zien de kinderen dit eigenlijk niet zitten. Maar wanneer hij aankondigt tijdens de kerst een belangrijke mededeling te willen doen, voelen ze zich toch verplicht naar de cottage af te reizen.

Zoals te verwachten verloopt de weg naar Kerst niet zonder de nodige tegenslagen, al zijn die voor ieder van hen heel verschillend. Gaat het lukken om dit jaar toch samen en harmonieus als gezin kerst te vieren?

Is dit het genre dat men realgood (feelgood met realistische diepgang) noemt? Wat mij betreft wel. Sterker nog: als er een prijs zou bestaan voor dit genre, dan zou Vannessa Thuyns die van mij zonder twijfel verdienen. Deze kerstige feelgoodroman schuwt namelijk de zwaardere thema’s niet.

Vanaf de eerste bladzijde word je het verhaal ingezogen. Zonder te vervallen in de bekende clichés en met een vlotte, prettige schrijfstijl weet Vannessa je nauw te betrekken bij de personages. Ze zijn zo herkenbaar en invoelbaar geschreven dat je ze bijna naast je aan de kersttafel ziet zitten. Al blijkt dat, net als in het echte leven, niet zonder de nodige hobbels op de weg richting het kerstdiner.

In tegenstelling tot veel kerst-feelgoodboeken heeft dit verhaal echte persoonlijke diepgang. De personages voelen authentiek aan en de problemen waarmee zij worstelen zullen veel lezers bekend voorkomen. Tijdens het lezen passeert een breed scala aan emoties: blijdschap, trots, teleurstelling en angst, maar ook hoop en blijdschap. Geen enkel gevoel wordt overdreven en juist dat maakt dit verhaal zo oprecht en aangenaam om te lezen.

Dankzij gedetailleerde karakterbeschrijvingen en de levendige sfeerbeelden van de cottage setting leest het boek als een kerstfilm. Het zou me dan ook niet verbazen als de filmrechten snel hun weg naar een filmstudio zouden vinden.

Kortom, Zoals kerst bedoeld is leest als een trein. Romantisch, uit het leven gegrepen en met een vleugje humor. Een absolute must-read voor de kerstperiode.

Meer recensies van Daantje leest