Indrukwekkend!

Daisy Hofman 05 januari 2026
Boekrecensie – Ewout | Ewout Genemans

Met Ewout geeft Ewout Genemans de lezer een zeldzaam open en eerlijk kijkje achter de schermen van zijn veelbesproken documentaires. Waar zijn televisieprogramma’s draaien om de mensen die hij ontmoet — vaak in gesloten, rauwe en confronterende werelden — is dit boek juist de plek waar hij zelf centraal staat. Zijn twijfels, angsten, mentale belasting en de persoonlijke prijs die hij betaalt om deze verhalen te kunnen vertellen, krijgen hier eindelijk de ruimte.

Genemans staat bekend om zijn oordeelloze benadering. Hij weet zelfs de meest gesloten en gevaarlijke personen aan het praten te krijgen, simpelweg door oprecht te luisteren en de juiste vragen te stellen. In dit boek gaat hij dieper in op die vaardigheden: hoe creëer je vertrouwen, hoe blijf je menselijk in extreme situaties en wat doet het met je als je telkens opnieuw wordt geconfronteerd met geweld, criminaliteit en morele grenzen? Die reflectie maakt Ewout niet alleen interessant voor fans van zijn werk, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in menselijk gedrag en communicatie.

Wat dit boek extra krachtig maakt, is de kwetsbaarheid waarmee Genemans schrijft. Als kijker zie je in zijn documentaires zelden wat bepaalde ontmoetingen met hém doen. Hier lees je wel over de risico’s die hij neemt, de mentale impact van zijn werk en de momenten waarop het hem persoonlijk raakt. Dat maakt diepe indruk en zorgt voor extra respect voor zijn werkwijze en toewijding.

Als trouwe kijker van zijn documentaires vond ik dit boek een waardevolle aanvulling. Je krijgt uitgebreide achtergrondinformatie over hoe de programma’s tot stand komen en hoe het team te werk gaat. Het verdiept je blik op wat je op televisie ziet en laat zien hoeveel zorg, voorbereiding en moed er achter elke aflevering schuilgaat.

Conclusie: Ewout is een indringend, eerlijk en inspirerend boek. Een absolute aanrader voor iedereen die zijn documentaires volgt — en voor wie geïnteresseerd is in de kracht van luisteren zonder oordeel. Voor mij zonder twijfel 5 sterren ⭐⭐⭐⭐⭐

Meer recensies van Daisy Hofman