Advertentie

Schaduw over Berlijn speelt zich af eind jaren twintig van de vorige eeuw. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog voelbaar en het zijn de hoogtijdagen van de Weimar-republiek. Het nationaal-socialisme rukt langzaam op terwijl de communisten een harde strijd uitvechten met het gezag. Berlijn is verdeeld in verschillende gebieden die ieder door een andere bende dan wel stroming onder controle worden gehouden.
Hoofdrolspeler;er in het verhaal is inspecteur Gereon Rath. Oorspronkelijk afkomstig uit Keulen waar hij als inspecteur op de afdeling moordzaken werkte. Door een incident plaatsen ze hem over naar de zedenpolitie in Berlijn waar hij bevriend raakt met" de Oom". Het liefst wil Rath zo snel mogelijk weer naar moordzaken. Hij ziet zijn kans schoon als er een dode en gemartelde Rus uit de rivier De Spree wordt gevist. Zijn koppigheid en doorzettingsvermogen leiden ertoe dat hij steeds dichter bij de oplossing van het mysterie in de buurt komt, maar dit gaat ten koste van zijn relatie met collega's en vrienden.

Schaduw over Berlijn is een thriller met een literaire inslag.Protegee Gereon Rath is een antiheld. Hij is niet per se knap, gelikt en eerlijk. Rath heeft zelfs veel zwakke plekken, soms misschien nog wel meer dan zijn vijanden. Hij gaat gewetenloos te werk en houdt zelden rekening met de gevoelens van zijn naasten. Dit maakt hij echter goed met zijn doorzettingsvermogen en intelligentie. Desondanks is het soms moeilijk sympathie voor hem op te brengen. De lastige situaties waar hij zich in wringt heeft hij vaak verdiend. Dit maakt zijn persoon veel realistischer dan menig andere held. Sterk punt is het oproepen en beschrijven sfeer van de jaren twintig.. Het verscheurde Berlijn wordt heel sterk weergegeven. Kutscher heeft onderzoek gedaan naar de omgangsvormen van die tijd en ze consequent toegepast in het boek waardoor het authentiek overkomt. Schaduw over Berlijn is een interessante en intelligente thriller die meer dan de moeite waard is. De ook op dit forum gebezigde vergelijk met de Bernie Gunther boeken van Phillip Kerr gaan wat mij betreft maar zeer beperkt op. Periode en locatie zijn soms vergelijkbaar maar verder weinigraakvlakken.

Volker Kutscher (1952, Lindlar,Dld) werkte na zijn studie (Duits,Filosofie en Geschiedenis) al redacteur bij een nieuwsblad voor hij full-time auteur werd. In z'n thuisland is het een grote meneer, en wereldwijd verkocht hij meer dan 1 miljoen boeken. De serie rond Gereon Rath behelst inmiddels 7 delen waarvan er op dit moment slechts 2 in het Nederlands zijn vertaald. De serie vormde ook de inspiratie voor de Netflixserie BABYLON BERLIN (2017) waarvoor Kutscher het script schreef.

Reacties op: De sfeer van de jaren 1920

45
Schaduw over berlijn - Volker Kutscher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners