Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spectaculair, beloofd!

De Boeken Recensent 15 oktober 2023
‘Dit is niet wat er zal gebeuren’ is de autobiografische roman van Zita Theunynck. Ze schrijft over haar fertiliteitstraject en haar zwangerschap op een luchtige manier, ook al bestond dat traject niet altijd uit rozengeur en maneschijn. 

Eerst en vooral vind ik het erg waardevol en bewonderenswaardig dat Zita haar verhaal heeft neergeschreven om het met anderen te delen. Dat alleen verdient al tonnen respect. Lorenzo en Zita leken bijna altijd positief te blijven. En wat een zalig, grappig koppel!

Dat Zita kan schrijven, valt niet te betwisten. Haar vlotte schrijfstijl zit boordevol grappige vergelijkingen en ze slaat met haar woorden de nagel op de kop. Haar verhaal bestaat uit dankbaarheid en verdriet, intens geluk en angst. En hoe al die emoties tegelijkertijd werden ervaren, heeft ze perfect beschreven. 

Het verhaal speelt zich afwisselend af in heden en verleden. De hoofdstukken in het heden beginnen op 4 maart. Zita ligt in het ziekenhuis met weeënremmers in de hoop dat haar kindjes nog wat langer dan 26 weken in haar buik blijven. De hoofdstukken in het verleden gaan over het fertiliteitstraject dat Zita en Lorenzo hebben doorlopen.

Die afwisseling in tijd was heel aangenaam om te lezen. Door Zita's vlotte, luchtige schrijfstijl vlieg je door het verhaal heen. Ze heeft de gave om je op één bladzijde te ontroeren en je in lachen te laten uitbarsten. Ik dacht dat het boek door de thematiek wat zwaar zou zijn, maar dat was niet het geval. Hoewel Zita ook haar angsten, zorgen en twijfels aan het woord laat, blijft de toon van het verhaal luchtig. Heftige momenten werden bijvoorbeeld afgewisseld met hilarische verbouwmomenten. Die afwisselingen maken dat je zowel moet huilen als lachen. 

Zita is erin geslaagd een eerlijk, allesomvattend relaas neer te pennen. Ze neemt je mee in de verschillende fases die ze hebben doorlopen om een gezin te kunnen stichten en je lijkt alles met hen mee te maken. Je hoopt samen met hen dat ze een kindje mogen krijgen en je hoopt dat hun twee kindjes gezond ter wereld mogen komen.

Dit boek moet gelezen worden. Het is geweldig. Of beter: spectaculair. Beloofd!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van De Boeken Recensent