Een adembenemend verhaal
De historische roman ‘Vrij stroomt de rivier’ speelt zich af in de periode na de afschaffing van de slavernij. Het is een adembenemend verhaal dat ik vijf sterren geef.
In dit boek volgen we Rachel, een tot slaaf gemaakte vrouw die op zoek gaat naar haar kinderen, die eerder van haar zijn gescheiden en verkocht. Eleanor Shearer beschrijft haar reis op zo’n manier dat je Rachel’s vastberadenheid voelt. Ze weet haar als een moedige en krachtige vrouw neer te zetten, wat haar zoektocht des te indrukwekkender maakt.
De schrijfstijl is wat traag; normaal kan ik daar niet zo goed tegen, maar bij dit boek stoorde het me niet. Wel was het even wennen aan het woordje ‘mi’, wat ‘ik’ of ‘mij’ betekent. Dit taalgebruik, passend bij de omgeving, draagt bij aan de sfeer en beleving van het Caribisch gebied.
Het boek is opgedeeld in drie delen, waarbij aan het begin van elk deel staat aangegeven waar Rachel zich bevindt en wanneer het verhaal zich afspeelt.
Sommige passages zijn behoorlijk heftig. Er worden gedetailleerde beschrijvingen gegeven van wat er met bepaalde personages is gebeurd en hoe zij zijn overleden. Deze aangrijpende details maakten het verhaal des te realistischer en lieten me als lezer echt meeleven met Rachel en de mensen die ze onderweg ontmoet.
De oorspronkelijke titel van ‘Vrij stroomt de rivier’ is ‘River Sing Me Home’. Het boek is geschreven door Eleanor Shearer en vertaald door Fannah Palmer.