‘Twee vrouwen, één gave – en een schaduw die steeds dichterbij komt.’

2,5 ster

Elke Emmerman studeerde Vertaler-Tolk in maar liefst vier talen: Nederlands, Frans, Russisch en Chinees. Na een burn-out in 2023 herontdekte ze haar liefde voor schrijven, iets wat voor haar voelde als thuiskomen. Nu maakt ze haar debuut met ‘Welkom in onze duisternis’, een thriller met een vleugje bovennatuurlijke spanning.

In dit verhaal volgen we twee vrouwen die allebei een bijzondere gave hebben. Grace ziet bij mensen die de dood naderen een zwarte aura. Calista, negentien jaar, wordt al jaren geplaagd door dromen en visioenen. Wanneer zij wordt ontvoerd en opgesloten in een faciliteit waar duistere praktijken plaatsvinden, kruisen hun paden zich op een onverwachte manier.

Het uitgangspunt van dit verhaal is sterk en origineel, maar de uitwerking blijft wat achter. De schrijfstijl is uitgebreid en soms wat onrustig, waardoor de vaart regelmatig verloren gaat. Bepaalde zaken worden dubbel verteld, zoals wanneer Calista eerst wordt beschreven als zes jaar oud met een broer van twaalf, en even later staat dat Sven zes jaar ouder is dan zij. Het zijn kleine details, maar ze halen de lezer soms uit het verhaal. Het duurt bovendien even voordat het verhaal echt op gang komt, en wanneer dat gebeurt, gaat het juist weer erg snel. Het einde voelt daardoor afgeraffeld, alsof er nog meer verteld had kunnen worden.

De personages blijven op afstand, waardoor het lastig is om echt met hen mee te leven. Jammer, want de gaven van Grace en Calista hadden juist veel ruimte geboden voor emotie en psychologische diepgang. De afwisseling tussen de twee perspectieven zorgt wel voor variatie en houdt het verhaal in beweging, maar niet alles komt even overtuigend over.

De duistere sfeer en het idee achter het boek spreken zeker aan, maar de balans tussen spanning, mysterie en karakterontwikkeling is nog niet helemaal gevonden. Het open einde laat ruimte voor een vervolg, maar laat ook het gevoel achter dat er iets ontbreekt.

Een debuut met een interessant idee en een vleugje duisternis, maar dat niet helemaal weet te overtuigen.

Hartelijk dank aan Boekscout en Elke Emmerman voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar, zodat ik mijn eigen, onafhankelijke mening over het boek kon geven.

Meer recensies van De Rijdende Boekenwurm

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.