‘The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires’ – gruwel met een vleugje maatschappijkritiek
In een rustige buitenwijk in de jaren tachtig en negentig komt een groep huisvrouwen samen voor hun boekenclub. Ooit draaide het om klassieke literatuur, maar al snel maken thrillers en true crime hun intrede. Hun bijeenkomsten zijn méér dan boeken bespreken: er wordt geroddeld, gelachen en soms zelfs gefilosofeerd over seriemoordenaars. Alles voelt vertrouwd en overzichtelijk, tot James Harris in de straat komt wonen. Patricia voelt zich aangetrokken tot zijn charme, maar er klopt iets niet. Waarom komt hij nooit overdag buiten? Waarom heeft hij geen identiteitsbewijs? En waarom herkent Patricia’s schoonmoeder hem van vroeger?
Grady Hendrix weet de nostalgische setting ’een chique wijk vol keurige gevels en verborgen geheimen’ haarscherp neer te zetten. De spanning kruipt langzaam binnen en verandert vervolgens in een constante dreiging. James Harris is geen klassieke vampier met mantel en kist, maar een moderne predator die zich voedt met meer dan alleen bloed. Wat dit verhaal zo beklemmend maakt, is hoe de vrouwen telkens worden weggezet als overdreven of hysterisch. Hun angsten worden genegeerd, en juist dat maakt de dreiging nog intenser.
De leden van de boekenclub zijn levendig en geloofwaardig. Hun onzekerheden en dagelijkse beslommeringen contrasteren met hun veerkracht en vindingrijkheid. Tegenover hen staan de mannen, vaak blind voor alles buiten hun eigen gelijk, wat frustratie oproept maar tegelijk een pijnlijke realiteit weerspiegelt. Naast de gruwel verweeft Hendrix thema’s als seksisme, racisme en de rol van vrouwen in een traditionele gemeenschap.
‘The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires’ is een verhaal dat onder je huid kruipt: origineel, spannend en soms ronduit smerig, maar altijd meeslepend. Een aanrader voor lezers die houden van horror met maatschappijkritiek, een vleugje nostalgie en personages die meer lagen hebben dan je in eerste instantie vermoedt.
Hartelijk dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar, zodat ik mijn eigen, onafhankelijke mening over het boek kon geven.