Een uniek verhaal

Bij Park Uitgevers wonnen wij het boek 'De bastaard van Instanbul" van Elif Shafak. Ik was heel erg benieuwd naar dit boek, mijn eerste kennismaking met deze schrijfster.

Je wordt meegenomen naar Istanbul waar de bijzondere familie Kazanci woont. Het verhaal draait voornamelijk om Asya Kazanci en Armanoush, maar ook de andere personages, met allemaal hun eigenaardigheden, komen duidelijk naar voren. Asya en Armanoush zijn vreemden van elkaar, maar wanneer Armanoush naar Istanbul komt om meer te weten te komen over haar familie, komt zij terecht bij de Kazanci-familie.

2 jonge vrouwen, beiden met hun eigen issues. De Turkse Asya is een 'bastaardkind', een dochter van een alleenstaande moeder en een onbekende vader. Haar unieke en pittige karakter komt heel duidelijk naar voren. De Armeens-Amerikaanse Armanoush is een introverte vrouw, die leidt onder het beschermende gedrag van haar moeder. Hoe verder je in het boek komt, hoe duidelijker wordt hoe de families van Asya en Armanoush in het verleden al met elkaar verbonden zijn geweest.

Er is veel aandacht voor de Armeens-Turkse kwestie die zich afspeelde in 1915. Historisch trauma is een belangrijk onderwerp. De manier waarop het verleden het heden beïnvloed en vooral de impact die de geschiedenis heeft op toekomstige generaties komt duidelijk naar voren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek in het begin best wel vond tegenvallen. De schrijfstijl wist mij niet te pakken, veel details die niet echt wat toevoegen aan het verhaal, de lange hoofdstukken. Pas vanaf het moment dat Asya en Armanoush bij elkaar kwamen, begon het verhaal voor mij te leven. Vanaf toen vloog ik door het boek heen. Het verhaal nam bijzondere wendingen en zeker de laatste hoofdstukken waren verrassend!

Ik vond het een uniek en ook wel heftig verhaal. Elif Shafak kan prachtig schrijven, heel beeldend en af en toe wat dromerig en poëtisch. Zoals The Guardian het noemt: "Levendig en bruisend, net als Istanbul zelf".

Meer recensies van deboekenwurmpjes