Aanrader!
Wat doe je als de naam van je aanstaande man verschijnt op een lijst met tal andere mannen waarvan gezegd wordt dat ze seksueel overschrijdend gedrag, intimidatie en bedreigingen of iets anders abnormaals hebben gedaan?
Dat is een vraag die hoofdpersonage Ola ‘s nachts wakker houdt. Ola is een ambitieuze zelfstandige feministische journalist en op een dag wordt ze wakker met het bericht dat haar verloofde Micheal op ‘de lijst’ is geplaatst.
Ola en Michael zouden de droombruilpft van het jaar hebben maar nu komt natuurlijk alles op losse schroeven te staan. Moet ze er vanuit gaan dat wat er op ‘de lijst’ staat klopt, of moet ze Michael geloven die haar zegt dat het niet waar is?
In het boek ‘De lijst’ wordt je als lezer meegenomen in dit soort twijfels van Ola. Maar je krijgt ook het perspectief van Michael te zien en hoe hij ermee omgaat. Dit verhaal raakt gevoelige snaren wat betreft social media, de cancelcultuur en hoe snel men meegaat in een verdenking.
Als lezer ga je meedenken over de hele situatie. Zou je net zoals Ola handelen, ben je het eens met welke gevoelens door Michael gaan? En eigenlijk tot en met het einde van het verhaal keer je terug naar jezelf en probeer je te reflecteren op hoe jij ermee om zou gaan. Het boek is daardoor enorm onder mijn huid gekropen en ik kan niet anders zeggen dan dat ik dat heel sterk geschreven vind!
‘De lijst’ is af en toe wat traag en het boek is wat aan de dikke kant. Het draait heel erg om de moderne maatschappij en laat zien hoe gevaarlijk social media kan zijn. Het kan hierdoor wat taaier zijn, maar in mijn ogen is dit het wel waard.
Als lezer ben je uiteraard heel benieuwd naar de uiteindelijke keuze van Ola en Michael, waardoor doorlezen voor mij ook geen probleem was.
Overall heb ik er dus enorm van genoten en wil ik graag vaker van dit soort titels lezen! Dus heb je tips? Drop ze hieronder
Dank je wel Uitgeverij Cargo & bookinfluencers.com voor het recensie exemplaar.