Wederom fijne feelgood

Demi Stein 21 augustus 2025
Mijn review is eerder gepubliceerd op: https://meerboekenblog.nl/recensie-anders-ik-wel/

De boeken in de Boekencafé-serie spelen zich (grotendeels) af in een fictief boekencafé in Deventer. In dit boek volgen we andere personages dan in het voorgaande deel, Vertel mij wat. In Anders ik wel volgen we voormalig model Lauren en cabaretier Scott de Jager.

Lauren runt in haar eentje het boekencafé. Het is zwaar werk, maar ze haalt er ontzettend veel plezier uit. Voorheen was Lauren werkzaam als model, waar af en toe mensen haar nog van herkennen. Om nog meer klanten naar het boekencafé in Deventer te trekken wil Lauren een leesclub opstarten. Ze heeft alleen geen idee hoe, aangezien het runnen van het boekencafé zelf en alles wat daarbij komt kijken (het bakken, koffie zetten, de zaak opgeruimd houden, financiën etc.) al veel tijd kost. Ze krijgt bij het opzetten van de leesclub hulp uit onverwachte hoek.

Onverwachte hulp
Dat is echter niet de enige onverwachte hulp die ze aangeboden krijgt. Cabaretier Scott de Jager biedt ook aan om haar te helpen in het boekencafé, maar daar staat Lauren eigenlijk niet zo om te springen. Aan Scott kleeft namelijk een negatief imago, en hij is precies het soort man waar ze heel ver van weg wilt blijven. Hoe meer ze echter samenwerken, hoe meer leuke eigenschappen Lauren ontdekt. Misschien is hij toch niet zo’ n slechte man als dat de wereld doet vermoeden.

Ondertussen worstelt Scott wel enorm met zijn imago, de keuzes die hij in het verleden heeft gemaakt en de loopbaan van zijn carrière. Hij piekert een hoop en doet ondertussen zijn best om een ‘betere man’ te zijn. Het conflict waardoor hij nu een slecht imago heeft, is in ieder geval een eye-opener.

Modellen wereld
Naast de drukte die Lauren heeft omtrent het boekencafé speelt er nog iets anders waar ze mee zit. Haar zusje wil eigenlijk heel graag dat haar dochter (Lauren’s nichtje dus) net zoals Lauren een model wordt. Thuis had het gezin waar Lauren uit komt het niet breed en haar zusje ziet hoe financieel zelfstandig Lauren is geworden na haar modellen baan. Wat haar zusje echter niet weet is hoe hard deze wereld eigenlijk is en wat je er als jonge vrouw allemaal voor op moet geven. Lauren probeert daarom zo overtuigend mogelijk te zijn om te voorkomen dat haar nichtje in dezelfde wereld belandt. Maar hoe doe je dat, zonder daadwerkelijk open te zijn over wat je zelf allemaal hebt meegemaakt?

Groei
Hetgeen dat deze feelgood-roman het meest kenmerkt is de mooie groei die zowel Lauren als Scott doormaken. Beide personages hebben hun eigen rugzakje, een verleden dat hun achtervolgt en invloed heeft op de keuzes die ze nu dagelijks maken. Om daar niet meer door gestuurd te worden moeten ze beiden dingen onder ogen zien en hoewel dat niet altijd even makkelijk gaat, leren ze zeker van eerder gemaakte beslissingen. Anne West zet deze personages heel realistisch neer waardoor ze, ondanks hun bijzondere beroepen, aanvoelen als mensen die heel dichtbij de lezer staan.

“En zomaar uit het niets kwamen opeens zijn tranen. Hij kon zich niet herinneren dat hij ooit had gehuild om zijn jeugd. Het was zoals het was, hij had er nooit echt bij stilgestaan. Nu leken ze niet meer te stoppen.”

Uiteraard is het geen feelgood als er niet ook wat romantiek om de hoek komt kijken. Lauren en Scott groeien op een mooie en natuurlijke manier steeds dichter naar elkaar en Lauren moet uiteindelijk haar vooroordelen over de cabaretier bijstellen.

Anders ik wel is een zeer vermakelijk en echt ‘feelgood’ boek. De sfeervolle omgevingsbeschrijvingen dragen hier ook zeker aan bij, waardoor je als lezer stiekem ook een eigen boekencafé op wil richten. De cover ziet er winters uit, maar je kan het boek ook zeker in de zomer lezen. In dit boek zie je al een kleine hint over waar het derde deel over zal gaan, waar ik dan ook super benieuwd naar ben!

Meer recensies van Demi Stein

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.