Heel belangrijk
Recensie is eerder gepubliceerd op: https://boekenkrant.com/recensie/recensie-young-adult-princes-zonder-erwt/
Een snelle zoektocht op Google leerde mij dat volgens cijfers van Nederland Jeugdinstituut in 2023 1.385 tienermoeders waren. Een dalend getal ten op zichte van jaren ervoor, maar nog steeds vrij veel. Ik wil hiermee niet het idee geven dat het per definitie fout is, maar onderbouwen waarom het boek van Astrid Boonstoppel een belangrijk verhaal verteld (overigens zijn dit dus alleen cijfers van tieners die daadwerkelijk moeder zijn geworden, waar dus geen zwangerschap is afgebroken).
Claire en Wes
Claire is zeventien en Wes is negentien. In Prinses zonder erwt schrijft Boonstoppel over hun ontmoeting, hoe de twee voor elkaar vielen en hoe heerlijk hun zomer was. Tot dat ene moment.
Hoe leuk Claire en Wes elkaar ook vinden, ze komen uit een ander milieu en dat levert nog wel eens onzekerheden of botsingen op. Toch beleven de tortelduifjes de zomer van hun leven door er samen op uit te trekken en vooral heel klef te zijn.
Astrid Boonstoppel
Astrid Boonstoppel (1983) debuteerde in 2019 met Dit is hoe het ging. Daarmee won ze de Jonge Jury Debuutprijs. Later verschenen ook De Academie (in 2020) en Wees Lucie (in 2022). Ze schreef het kortverhaal Dingen die ik haat voor 3PAK in 2024, het geschenk voor jongeren tijdens de Boekenweek van jongeren.
10.000 woorden
In het voorwoord vertelt uitgeefdirecteur Myrthe Spiteri dat Boonstoppel steeds minder woorden is gaan gebruiken in haar boeken. Prinses zonder erwt bevat er iets meer dan 10.000 woorden en is in vrije vers geschreven, maar volgens Spiteri het beste boek van Boonstoppel tot nu toe. Boonstoppel kwam op het idee voor dit boek toen in de Verenigde Staten drie jaar geleden het recht op abortus werd ingeperkt.
17 en zwanger
Claire en Wes zien elkaar erg graag en tijdens de zomervakantie uiteraard ook zo veel mogelijk. Tijdens een gezellig moment denken de twee er niet aan om anticonceptie te gebruiken en zodoende raakt Claire in verwachting. Ze droomt van een leven als rechter, en Wes als bioloog. Een zwangerschap en dus een baby gooit hun leven helemaal overhoop.
Kort, maar krachtig
Boonstoppel heeft met weinig woorden echt een heel krachtig verhaal neergezet. Je kunt merken dat ze over iedere zin en ieder woord heeft nagedacht. De personages zijn heel herkenbaar voor de doelgroep en Claire laat zien dat andere meiden niet alleen zijn in hun onverwachte tienerzwangerschap. Boonstoppel zorgt ervoor dat je vanaf de eerste pagina meegenomen wordt in een verhaal waarvan je al weet dat deze draait om een zwangerschap, maar weet je met weinig woorden alsnog te verassen met een plottwist en diepgaande emoties.
Prinses zonder erwt is een prachtig Young Adult verhaal dat in vers is geschreven, en zowel voor de doelgroep als voor volwassenen zeker een aanrader is. Een verhaal om te laten zien dat je niet de enige bent die dit overkomt, maar ook om je eraan te herinneren hoe belangrijk het is om baas over eigen buik te blijven.
Claire en Wes
Astrid Boonstoppel