Wederom prachtig

Demi Stein 21 augustus 2025
Mijn review is eerder geplaatst op: https://meerboekenblog.nl/recensie-kinderboek-krekel/

Lampje geschreven door Annet Schaap las ik toen ik in het ziekenhuis lag en dat boek was precies wat ik op dat moment nodig had. Inmiddels is er een nieuw boek in dezelfde wereld verschenen. Lees hieronder mijn recensie over Krekel.

Zoals ik hierboven al aangeef speelt Krekel zich dus af in dezelfde wereld als Lampje, maar het is wel echt een heel ander verhaal. In dit boek lezen we over Eliza. Eliza heeft zes broers, waarvan er volgens haar stiefmoeder en vader vijf zijn verdronken op zee. Eliza gelooft hier echter niets van en besluit om samen met het broertje dat ze nog wel heeft, Krekel, de andere broers te gaan zoeken.

Witte kliffen
Het plan is dat Eliza en Krekel samen naar de witte kliffen gaan, maar dat blijkt nogal een uitdaging. Op de eerste plaats alleen al door haar lastige broertje Krekel: hij is een bangerik, huilebalk en stiekem een blok aan haar been. En dan komt er ook nog eens een storm om de hoek kijken, waardoor de zoektocht een stuk gevaarlijker wordt.

Volwassenen zeggen tegen Eliza en Krekel dat ze de zoektocht op moeten geven. Maar Eliza is standvastig en geeft niet op. Ze moet en zal haar broers vinden.

Sterk hoofdpersonage
Evenals in Lampje zet Annet Schaap in Krekel weer hele karakteristieke en sterke hoofdpersonages neer. Eliza is onwijs koppig, maar krachtig en moedig, waardoor het een genot is om over haar te lezen. De andere personages die in het boek voorkomen bevatten ook opvallende karaktereigenschappen waardoor het super vermakelijk is.

Sprookje met pit
Zowel Lampje als Krekel lezen als een sprookje. Schaap kan prachtig schrijven waardoor je heel gemakkelijk mee kan leven met de personages en de omgeving. Het is super beeldend, maar tegelijkertijd, waardoor het aanvoelt als een sprookje. Wel een sprookje met pit, door de spannende zoektocht en met Eliza in de hoofdrol.

Humor en emotioneel
De zoektocht van Eliza en Krekel naar hun vijf broers is spannend en brengt de twee in situaties waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten. In Krekel zijn echter ook een boel grappige momenten, zowel voor jong als oud, waardoor je hardop meelacht. Daarnaast bevat het sprookje uiteraard ook een mooie boodschap verweven in emotionele stukjes.

Al met al is Krekel weer een prachtig verhaal dat een aanrader is voor zowel jong als oud. Als je hebt genoten van Lampje, dan ga je ook zeker genieten van het avontuur van Eliza en Krekel in het nieuwste boek van Annet Schaap.

Meer recensies van Demi Stein