Goede YA thriller
Recensie is oorspronkelijk gepubliceerd in de Boekenkrant.
Niet mijn naam geschreven door New York Times en USA Today bestselling schrijfster Megan Lally is een aanrader voor lezers vanaf 13 jaar en ouder die op zoek zijn naar een bloedstollende jeugdthriller met spannend plot.
In deze jeugdthriller wordt een meisje verward wakker langs de kant van de weg. Ze heeft geen idee wat er is gebeurd, waar ze is en wie ze überhaupt is. Agent Bowman vindt haar en neemt haar mee naar het plaatselijke bureau in Alton. Het duurt niet lang voordat haar vader het bureau binnenstapt met de vraag of er een meisje gevonden is met kort bruin haar en groene ogen, hij schijnt al uren naar zijn dochter op zoek te zijn. De agent brengt de man naar het meisje en ze blijken bij elkaar te horen. Het meisje heet Mary Boone en de man die zegt haar vader te zijn bewijst dit door haar geboorteakte en jeugdfoto’s te laten zien. Hierna mag Mary gelukkig weer mee met haar vader. Ze moet wel even rustig aan doen, waarschijnlijk heeft ze een flinke hersenschudding te pakken.
Vermist
In een ander dorpje wordt al een poosje een meisje, Lola, vermist. Haar vriendje Drew zag haar de avond voor de vermissing als laatste. De plaatselijke sheriff vermoed onder andere daardoor dat Drew iets te maken heeft met de vermissing of haar mogelijk zelfs vermoord heeft. Drew blijft volhouden dat hij er niets mee te maken heeft en doet zijn best om Lola terug te vinden. Ondertussen houdt hij echter wel geheim wat er precies de avond voor de vermissing plaatsvond.
Niet mijn naam is opgedeeld in hoofdstukken vanuit het perspectief van Drew en Mary. Al vanaf het begin heb je uiteraard het idee dat de twee verhaallijnen iets met elkaar te maken moeten hebben, maar Lally weet de ontknoping een verrassing te houden tot aan het einde.
Voor fans van Holly Jackson
Lally heeft met Niet mijn naam een spannend jeugdboek geschreven dat je het liefst in één zitting uitleest zodat je het antwoord krijgt op alle raadsels. Lezers die fan zijn van de boeken van Holly Jackson (zoals onder andere Moordgids voor lieve meisjes) gaan dit boek ook zeker vermakelijk vinden. Je wordt als lezer meegenomen in een bloedstollende speurtocht en je gaat zelf ook nadenken over wat er mogelijk gebeurd kan zijn. De schrijfstijl van Lally is prettig, toegankelijk en spreekt er jonge lezers mee aan.
Niet mijn naam blijft tot op het laatst spannend en is daardoor echt een pageturner. Maar Lally verwerkt ook humor in haar boek door situaties te schetsen die menig puber herkent en maakt regelmatig tussendoor (woord)grapjes. Niet mijn naam is Lally’s debuut en is inmiddels vertaald in elf talen. Haar tweede jeugdthriller, No place left behind, verschijnt in februari dit jaar. Een Nederlandse vertaling van dat boek is nog niet aangekondigd, maar is gezien het succes van haar debuut zeker welkom.
Vermist
Voor fans van Holly Jackson