Bij mij om de hoek

DeniseM 22 februari 2026
3.5 sterren

In Bij mij om de hoek neemt Kamagurka (Luc Zeebroek) de lezer weer mee naar absurde en satirische situaties. De cartoons zijn in één beeld gevat en bevatten alledaagse situaties, maar dan uitvergroot en met de nodige humor weergegeven. Situaties die voor iedereen in meer of mindere mate wel herkenbaar zijn: kleine ergernissen, vreemde gesprekken, ruzies en nog vele andere situaties.

De kracht van het boek zit in de eenvoud. De tekeningen zijn minimalistisch en worden in één beeld weergegeven, maar toch is dat ene beeld genoeg om een verhaal te vertellen. De eenvoud die wordt gebruikt, maakt dat alle aandacht naar de clou van de strip gaat. De ene grap vat je meteen en voor de andere grap moet je de strip toch even wat beter bekijken of twee keer lezen. De droge en sarcastische humor kan ik erg waarderen. Bij sommige cartoons heb ik dan ook hardop moeten lachen. De humor is wel een specifiek type humor, wat waarschijnlijk niet voor elke lezer zo goed zal werken als het voor mij deed. In de ogenschijnlijk eenvoudige cartoons zit vaak een dieper maatschappelijk thema verstopt, wat ook weer stof tot nadenken kan geven.

Zelf heb ik het boek niet in één ruk uitgelezen, ik denk persoonlijk ook dat het boek zich daar niet voor leent (al kan het natuurlijk wel!). Wat ik fijn vond, was om af en toe tussendoor een paar pagina’s te lezen, al betrapte ik mezelf erop dat dit er regelmatig meer werden dan ik oorspronkelijk in gedachten had.

Ben je op zoek naar een bundel met strips die op een eenvoudige, humoristische en op momenten absurde manier een beeld schetsen van alles wat zich op een straathoek kan afspelen? Pak dan zeker Bij mij om de hoek op!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM