Waar het stil is

DeniseM 22 februari 2026
In mei 1989 komt de achtjarige Robin niet thuis voor het avondeten. Hij was met twee buurjongetjes verstoppertje aan het spelen in het bos. Zij wijzen al snel een dader aan, maar de politieassistente Gunni vermoed dat dit niet de goede dader is.
Vijf jaar later wordt het plaatsje Söderslätt opnieuw opgeschrikt door een moord. Gunni ziet al snel de overeenkomsten met de zaak van Robin. Als dit klopt, betekent het dat er een gevaarlijke man rondloopt.

Waar het stil is is het eerste deel in de Gunni Hilding-serie. Een scandinavische thriller waarin kinderen een centrale rol hebben, is iets wat ik tot nu toe weinig heb gezien en meteen mijn interesse wekte. Het verhaal start snel wanneer de achtjarige Robin niet thuis komt voor het avondeten. Meteen zit je in het verhaal, doordat de emoties en gevoelens van de moeder op een pijnlijk realistische manier worden weergegeven en de schrik in het kleine plaatsje meteen groot en voelbaar is.

Het boek is opgedeeld in twee delen, waarbij in ieder deel een andere zaak centraal staat. In het boek volg je hoofdzakelijk de rechercheurs die de zaak proberen op te lossen. Verschillende verdachten passeren de revue. Ik vond het jammer dat het verhaal hoofdzakelijk draait om het vinden van de juiste dader. Hier en daar deed het speurwerk wat onproffesioneel aan, waardoor ik me op enkele momenten ook wat irriteerde. Doordat het verhaal met name draait om het vinden van de juiste daders, misde ik de onderhuidse spanning en plotwendingen die ik in thrillers zo kan waarderen. Daarnaast zat er weinig diepgang in de zaken of het persoonlijke leven van de personages.

Edvardsson heeft een schrijfstijl die vlot wegleest. De hoofstukken van het boek volgen elkaar snel op en het taalgebruik is eenvoudig, wat bijdraagt aan de leesbaarheid. Het verhaal miste voor mij wat spanning en diepgang, maar desondanks heb ik het boek wel in een dag uitgelezen. Ik hoop dat deze elementen in de komende delen meer naar voren komen. Het verhaal eindigde met een spannende cliffhanger, wat maakt dat mijn belangstelling naar het volgende deel wel gewekt is.

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM