Spannende thriller
Namens Harper Collins mocht ik het e-book van de uitbarsting lezen voor een recensie.
Uitbarsting is een spannend verhaal over een vulkaanuitbarsting die op het punt staat een deel van Hawaï te vernietigen. De acties van de vulkaan worden grondig gemonitord, waardoor er een goede inschatting kan worden gemaakt wanneer deze (ongeveer) zal uitbarsten. Wanneer alles voor zo ver als mogelijk onder controle is, blijkt dat er nog een ander geheim is dat het leger al jarenlang bewaard. Dit geheim is mogelijk nog schadelijker dan de vulkaanuitbarsting…
Wat was dit een bloedstollend spannend boek! In het boek word je meegenomen naar de dagen voordat de Mauna Loa op het punt van uitbarsten staat. We lezen vanuit verschillende personages. John (in het boek veelal Mac genoemd) werkt als wetenschappelijk directeur bij het Hawaiian Volcano Observatory en stuurt verschillende mensen aan om hopelijk de minste schade aan te richten van de vulkaan die op uitbreken staat.
Je kan merken dat er veel research is gedaan voor dit boek is geschreven. Het verhaal speelt zich grotendeels in 2025 af en is op een erg realistische manier geschreven. Er wordt, soms iets te, gedetailleerd gesproken over technische dingen die betrekking hebben op de vulkaan. Ik vond dit een leuke toevoeging, ik heb het gevoel wat nieuwe dingen geleerd te hebben ondanks dat je een thriller leest. Korte hoofdstukken wisselen elkaar af en lezen makkelijk weg. Daarnaast zijn er diverse wendingen in het boek, waardoor je ook voordat de vulkaan ontploft al over verschillende spannende gebeurtenissen leest. Een boek dat ik zeker zal aanraden aan iedereen die van thrillers houdt!
Nog een interessant feitje: Michael Crichton was voordat hij stierf met het manuscript over de vulkaanuitbarsting bezig. Zijn weduwe heeft deze aantekeningen en het manuscript bewaard, tot ze de juiste auteur vond om het af te maken. Dit is uiteindelijk James Patterson geworden.