Eerbetoon aan Tonke Dragt
Wat een prachtig zeeroversverhaal en wat een fantasie. Prachtig! Dit boek moet je gelezen hebben.
Ten eerste omdat het echt een fantastisch en tijdloos verhaal is. Ten tweede omdat dit de laatste eerbetoon is aan Tonke Dragt. Zij overleed in juli 2024 en dit boek kwam in september 2024 uit.
Oorspronkelijk verscheen De blauwe boekenier in 1963 als kinderboekenweekgeschenk. Haar goede vriend Rindert Kromhout, met wie zij al ruim 50 jaar bevriend was, kwam samen met haar, nog voor haar dood, het vervolg tegen die zij geschreven had. De tekeningen erbij waren verloren gegaan. Tonke vroeg hem of hij het verhaal wat wilde oppoetsen omdat sommige woorden te ouderwets waren. Het verhaal uit 1963 en het nog niet eerder gepubliceerde vervolg, verscheen in 2024 als De schat van de blauwe boekanier.
Ik heb het verhaal op Storytel beluisterd, uiteraard voorgelezen door... Rindert Kromhout!