Krachtige samenhang
In dit boek zijn 33 verhalen opgenomen over oorlog voeren. Startend met de oorlog in Akkadië in Mesopotamië in het jaar 2200 voor Christus. Eindigend met de guerillaoorlog in Colombia in 2002 en de vredesmissie in Afganistan van 2001 tot 2021.
Doordat de verhalen van de oorlogen in chronologische volgorde staan, zijn de overeenkomsten maar vooral ook de verschillen door de tijd heen pijnlijk duidelijk. De wijze van oorlog voeren komt bijvoorbeeld sterk naar voren. Was het eerst ter verdediging van bezit met pijlen en bogen, harnassen en schilden, kastelen en stadsmuren, werden later oorlogen om grenzen. Van paarden naar tanks, van oorlog vanaf de grond naar oorlog vanaf de lucht en de huidige ontwikkelingen: oorlogen met langeafstandsraketten, drones en cyberaanvallen.
Een interessant gegeven vond ik de uitvinding van de stijgbeugel, waardoor ruiters steviger in het zadel zaten, waardoor ze konden multitasken en zichzelf sneller konden verplaatsen. Als voorbeeld wordt Atilla de Hun genoemd, die zijn legers in korte tijd over grote afstanden wist te verplaatsen en in 451 Frankrijk binnentrok. Toch werdt de eerste stijgbeugel in 302 in het graf van een Chinese ruiter gevonden en pas in 739 werdt deze uitvinding door de Europeanen overgenomen in een veldslag door de Franken.
Ook heeft Arend van Dam een hoofdstuk opgenomen over het ontstaan van het Vredespaleis in Den Haag (dat begon in 1898 met een brief van tsaar Nicolaas II van Rusland met het voorstel voor Nederland), het ontstaan van het Hof van Arbitrage (rechters die advies geven bij conflicten), het onstaan van het Internationaal Gerechtshof (voor het uitdelen van straffen) en het ontstaan van het Internationaal Strafhof in 1998 (voor zaken die niet alleen over landen gingen maar ook over personen).