Diane Kooistra 09 juni 2025
Manik Sarkar is literair vertaler en schrijver. Zijn debuutroman Ossenkop in april 2024 verschenen bij Hollands Diep. Publiceerde verhalen in o.a. Papieren Helden en Wobby, en schrijft eens per drie weken voor shortreads.nl een kort verhaal gebaseerd op een nieuwsbericht.

Ik mocht het boek lezen voor de Hebban Debuutprijs 2025. Het boek staat op de shortlist.

Ossenkop gaat over Rensing, hij groeit op als slagersjongen en zijn toekomst is eigenlijk al uitgestippeld. De lezer wordt meegenomen in het leven van deze man, zijn talent, dromen en verlangens. Hoe hij in de slagerij zijn grote liefde ontmoet en de slagerij van zijn vader overneemt. Ondertussen speelt het boek zich af gedurende enkele decennia waarin verhoudingen tussen mensen en de manier van boodschappen doen onder andere verandert. Hoe lang lukt het hem om staande te blijven in deze wereld?

Manik Sarkar heeft mij met deze roman echt verrast! Wat een woordkunstenaar. Vanaf de eerste pagina laat hij de lezer meeleven met een jongen die zijn onkunde op het menselijke vlak wegvaagt met zijn talent als slager.
De liefde voor het vakmanschap spat ervan af, het talent van de auteur ook en dat komt vooral door de mooie zinnen die goed te volgen zijn en de bijzondere benadering als verteller die het verhaal aan de lezer laat zien. Mooie beschrijvingen van de personages die passen in de tijd waarin ze leven en de veranderingen in de tijd die hier ook in meegenomen wordt. Kunstig gedaan.
Een heerlijke roman om gelezen te hebben, ontspannen en met voldoende thema's om over na te denken.

Meer recensies van Diane Kooistra