Zeer spannende detectievethriller
Het is inmiddels al vijf jaar geleden gebeurd en iedereen heeft besloten om het te laten rusten. Iedereen, behalve Pippa Fitz-Amobi. Toen Pippa op school te horen kreeg dat ze een profielwerkstuk moest schrijven, wist ze meteen wat het onderwerp van haar onderzoek zou zijn: de moord op Andie Bell. Alle inwoners van Little Kilton kennen het verhaal: ‘’De mooie en populaire Andie Bell werd door haar vriendje, Sal Singh, vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.’’ Ze zijn het er allemaal over eens dat deze versie van het verhaal waar is, maar wat als er meer achter zit dan een ontspoorde tienerliefde? De bewijzen die Sal Singh als moordenaar aanduidden, waren duidelijk, maar zijn niet ondoorgrondelijk. Dat is precies wat Pippa wil proberen: de echte waarheid ontdekken en zo Sal's onschuld bewijzen.
‘Moordgids voor lieve meisjes’ is een detectivethriller vol spanning en mysterie. Het ingewikkelde verhaal over de moord op Andie Bell wordt dankzij Holly Jackson’s vlotte schrijfstijl op een zeer boeiende manier vertelt. De leuke toevoegingen zoals het voortgangslogboek van Pippa maken het een zeer fijn boek om te lezen. Het logboek bevat alle informatie dat Pippa al verzameld heeft, zoals telefoongesprekken, e-mails en WhatsApp-berichtjes. Ik vond het zeer leuk om af en toe te wisselen tussen het vertelperspectief van Pippa en het formelere voortgangslogboek. Het was naar het einde toe zeer handig om een duidelijk overzicht te hebben van haar onderzoek en een lijst te hebben van de verdachte personen.
Het is verbazend met hoe veel onbeantwoorde vragen het politieonderzoek over de moord op Andie Bell gesloten werd. Soms lijkt het dat de feiten zodanig verdraaid om zo een waarheid te vormen die gemakkelijker geaccepteerd kan worden, maar waarom zou men zoiets doen? Het lichaam van Andie Bell werd nooit gevonden en toch wordt Sal Singh beschuldigd van moord. Hoe verder Pippa in haar onderzoek vordert, hoe meer ze begrijpt dat Sal absoluut niet de enige was met een motief voor moord. Wat als het verhaal compleet anders in de steel zit dan men denkt?
Steeds opnieuw krijg je nieuwe stukjes informatie. Bij sommigen was ik zeer blij en dacht ik eindelijk op het juiste spoor te zitten, maar dan kwam er toch weer die ene aanwijzing die een heel nieuw pad van mogelijkheden opende. Het was licht frustrerend, maar vooral zeer leuk en spannend want je wist nooit wat te verwachten.
Het hoofdpersonage Pippa was volgens mij zeer goed uitgewerkt en haar unieke karakter maakte het boek des te beter. Andere personages hadden naar mijn mening veel meer potentieel om uitgewerkt te worden. Ravi, de broer van Sal Singh, had een veel grotere rol mogen spelen in het verhaal want de enkele momenten dat Ravi en Pippa samen werkten, waren zeer leuk om te lezen.
Doorheen het verhaal krijg je te maken met een antagonist die in elk mogelijke manier probeert om Pippa af te schrikken zodat ze zou stoppen met haar onderzoek. Ze krijgt dreigbrieven en berichtjes van anonieme nummers, maar waarom zou iemand zo veel moeite doen om de waarheid geheim te houden? Is Sal Singh onschuldig en loopt de werkelijke dader nog op vrijersvoeten? Wie is de persoon die de dreigingen stuurt? Samen met Pippa kom je steeds dichter bij de waarheid. Op het einde kom je zo dichtbij dat het voor je neus ligt en toch zie je het niet.
Persoonlijk vind ik het boek echt een aanrader. Ik vond het zeer leuk om samen met Pippa te proberen om de werkelijke dader van de moord de vinden en zo het onschuld van de ‘potentiële dader’, Sal Singh, te bewijzen.