Woensdagvoorleestip: een adembenemend natuurverhaal over hoop
Coralie Bickford-Smith is naast illustrator en prentenboekmaker ook ontwerper bij uitgeverij Penguin, waar ze onder andere de Clothbound Classics heeft ontworpen. Haar prentenboeken zijn eveneens ware kunstwerken, compleet met linnen covers. Binnenin is het al net zo prachtig. Haar expressieve, gedetailleerde beelden lijken op linosnedes en maken op een bijzondere manier gebruik van de ruimte. Vaak zijn ze gekaderd in wit, met hier en daar wat leven dat buiten de randen piept. Het contrast tussen het zwart, wit en oranje zorgt voor een sterk beeld waarbij je oog telkens weer op iets nieuws valt. De streepjes in de vacht van Eekhoorn, de stippen in de geometrische patronen die sneeuwvlokken vormen en al die details in het bos. Het groen dat er halverwege het verhaal bij komt, geeft het geheel een extra frisheid, waarmee de auteur bijna moeiteloos hetzelfde gevoel oproept dat je ook krijgt wanneer je ontdekt dat de lente zijn intrede doet in de wereld.
Over de illustraties van Coralie Bickford-Smith kun je pagina's lang doorgaan, maar dat is niet alles wat dit prentenboek zo bijzonder maakt. Haar taal is al even poëtisch als haar beelden. Opnieuw overheerst de schijnbare eenvoud die allerlei extra lagen verbergt. De vertaling van Imme Dros is al even poëtisch en weet het zo te brengen dat het boek wel oorspronkelijk Nederlandstalig lijkt. Het verhaal gaat over Eekhoorn, die in de herfst een eikel vindt en deze begraaft om te zorgen dat het de winter overleeft. Wanneer de lente komt, kan hij de eikel niet meer vinden, maar voor de oplettende (voor)lezer is er in plaats daarvan wel een plantje gegroeid. Het duurt voor Eekhoorn wat langer voor hij beseft dat er elke lente een klein natuurwonder plaatsvindt. Ook kinderen maken zo kennis met de kracht van de natuur en er spreekt een heerlijke naïviteit uit het verhaal. Eekhoorn en zijn kleine schat, hoe hij zelf uitgroeit tot een volwassen eekhoorn en de hoop op nieuw leven die de lente brengt.
Het zit er allemaal in. Eekhoorn en de verborgen schat is een prentenboek dat kinderen op veel verschillende niveaus aanspreekt. Het verhaal is poëtisch, maar eenvoudig te volgen en met een heldere boodschap. Het verloop van de seizoenen komt aan bod, het gedrag van dieren en de groei en ontwikkeling van een eikel tot een boom. Vooral de pagina waarop een gewortelde, volgroeide boom zich binnenin de eikel bevindt, is er een om uren in te turen. Alle details van de voorgaande pagina's komen erin samen en maakt in één beeld duidelijk wat potentie betekent. Het maakt op bijna instinctieve wijze duidelijk hoe in de natuur alles continu ontwikkelt, wat naast bewondering ook ontzag oproept. Coralie Bickford-Smith heeft met Eekhoorn en de verborgen schat een prentenboek afgeleverd dat voor alle leeftijden is, waarvan elke pagina het waardig is ingelijst te worden, vol detail, hoop en leven. Dit is een boek dat je nooit weg zult leggen.
Thema's
Natuur, groei, dieren, hoop.
Leeftijd
Eekhoorn en de verborgen schat kun je al vanaf heel jonge leeftijd voorlezen. De prenten zijn prachtig om te bestuderen en de minimale, poëtische tekst is een plezier om naar te luisteren. Vanaf een jaar of vier beginnen kinderen de ontwikkeling van de seizoenen en de transformatie van de natuur wat beter te begrijpen, waardoor ook de diepere lagen van dit prentenboek voor hen ontsloten worden.
Hoe lees je dit voor?
Dit verhaal is genieten van begin tot eind als je de verstilling erin kunt vinden. Een rustmoment in een drukke dag om even met elkaar te gaan zitten en je diep onder te dompelen in de wereld van Coralie Bickford-Smith. Het verhaal van Eekhoorn roept sympathie en herkenning op, er wordt aandacht besteed aan emoties en je leert meteen iets over de natuur. Dit verhaal leent zich bij uitstek voor langzaam lezen. Neem de tijd op elke pagina, wijs je (voorlees)kind op alle details en laat het zelf speuren. Als ze wat ouder zijn, kun je hen aan de hand hiervan de levenscyclus van de natuur uitleggen.
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Elke woensdag tippen Hebban en De Nationale Voorleesdagen een nieuw voorleesboek. Volg het Hebban-account van de Woensdagvoorleestip om niets te missen.
Reageer op deze recensie