Meesterlijk plot, 4,5*

Dini van Heumen 17 juni 2025
Samuel Bjørk is het pseudoniem van de Noorse zanger, songwriter en schrijver Frode Sander Øien (1969).
Zijn internationale successerie met Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrollen wordt in meer dan twintig landen vertaald.
Bovendien zijn er een Zweedse en Amerikaanse tv-serie in de maak.
Van ‘Ik reis alleen’, ‘De doodsvogel’, ‘De jongen in de sneeuw’, ‘Sneeuwwit’, en ‘De terugkeer van Mia’ werden in Nederland en Vlaanderen al meer dan 700.000 exemplaren verkocht.
‘De laatste ochtend’ speelt zich af na ‘Sneeuwwit’

Op een zaterdagochtend stapt een vrouw de metro van Oslo in met een bomvest om dat vervolgens om 9.07 uur afgaat.
Journaliste Jessica Blomqvist wordt daarna opgebeld door de vermoedelijke dader die haar vertelt dat dit de eerste bom is en dat er precies na 24 uur weer eentje afgaat.
De vermoedelijke dader wil dat hij en Jessica gaan samenwerken en Jessica als een soort spreekbuis gebruiken.
De politie tast in het duister en rechercheur Holger Munch en zijn assistente Mia Krüger worden met spoed opgeroepen.
Een race tegen de klok volgt om meer slachtoffers te voorkomen en de dader te grijpen.

Het is maar even wennen dit zesde deel dat chronologisch pas het tweede deel is uit deze reeks van zes boeken nadat je het laatste boek ‘De terugkeer van Mia’ hebt gelezen.
‘De laatste ochtend’ komt na de prequel ‘Sneeuwwit’ en dus nog voor het eerste deel,’ Ik reis alleen’ maar de delen zijn ook goed apart te lezen.
Bjørk doet dat op een geweldige wijze zodat je al snel weer in de ban bent van het duo Holger & Mia.

Samuel Bjørk weet al in het begin gelijk de lezer het verhaal in te trekken met letterlijk een knal.
Op een meesterlijke wijze ontvouwt zich een geweldig plot en laat de auteur de lezer ook nog meepuzzelen.
In dit deel lijkt wel meer Mia en journaliste Jessica centraal te staan
Ook dit deel heb ik weer in korte tijd verslonden en ik ben benieuwd naar het volgende boek van de reeks met Holger Munch & Mia Krüger.
En ook of dat een verhaal weer in het heden is, dus na ‘De terugkeer van Mia ’of een verhaal dat zich afspeelt na ‘De laatste ochtend’
Samuel Bjørk blijft een van mijn favoriete Scandinavische auteurs.
Ik waardeer ‘De laatste ochtend’ dan ook met 4,5*

Met dank aan de leesclub van Ilona en uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Dini van Heumen