Het verhaal van een onbestorven weduwe

Elise Kleuskens 23 juni 2020
Voorbij, voorbij van journaliste Clairy Polak is het derde boek dat ik las voor de Hebban Debuutprijs. Het boek vertelt het verhaal van haar man, die aan Alzheimer overleden is. Haar man noemt ze Leo, zichzelf noemt ze Judith. Het verhaal doorloopt alle fasen en spaart de lezer niet. Van het proberen zo normaal mogelijk te leven, naar het proberen om te redden wat je redden kunt, tot het realiseren dat je man niet meer is wie hij was.

Doet het verhaal in het begin een beetje afstandelijk aan, op het randje van het informatieve boek over Alzheimer, de tweede helft van het boek gaat door merg en been. Judith moet zichzelf opnieuw leren kennen. Alzheimer raakt niet alleen diegene die de ziekte heeft, maar ook de mensen om hem heen, met name de partner. Als onbestorven weduwe probeert ze de zin van haar bestaan terug te vinden.

Het boek eindigt vrij abrupt, net wanneer je er lekker in begint te komen. Zou het goed komen met Judith? Zou ze Leo uiteindelijk los kunnen laten en een nieuw leven op kunnen bouwen? Wellicht horen we het later nog van Clairy Polak, die met het overlijden van haar man vermoedelijk nog een hoop te verwerken heeft. Wie weet hoe het nieuwe leven van Polak eruit zal zien...

Meer recensies van Elise Kleuskens