Invulling van het leven van een onbereikbare vader
In Vertwijfeld leven vertelt auteur Gerard van Putten het verhaal van zijn vader Jan, een vader die hij eigenlijk niet zo goed kende, maar wel goed had willen kennen. Dit boek is dan ook zijn invulling: "Hij is en was mijn vader. De vader met zoveel verborgen kanten. De verborgen kanten die ik graag ontmoet zou hebben. (…) Uiteindelijk werd er afscheid genomen, zonder woorden. De antwoorden die ik had willen horen zijn verweven in dit verhaal. Verweven met mijn invulling van zijn leven. Zoals hij misschien was, of zoals hij wellicht helemaal niet was."
Van Putten heeft het verhaal van zijn vader grotendeels verhalend opgeschreven. Zo kruipt de lezer in de huid van Jan en maakt zijn leven mee: de oorlogsjaren, de wederopbouw van het land en de vorming van Jans eigen leven en identiteit. Het maakt het een intrigerend boek. Al in hoofdstuk twee lig je samen met Jan in een bietenkuil terwijl er Duitse kogels over je heen suizen.
Het kan niet gemakkelijk zijn geweest voor Van Putten om op te groeien met een vader die eigenlijk onbereikbaar voor hem was. Toch heeft hij een heel mooi beeld van zijn vader weten neer te zetten. Of het nu wel of niet de waarheid is, dat doet er niet toe. Dit is het beeld dat Van Putten van zijn vader Jan heeft en dat is een mooi beeld.
Vertwijfeld leven is een gemakkelijk leesbaar boek. Het is grotendeels in spreektaal geschreven. Dat geeft het boek een informeel karakter en brengt het tot leven. Echter geeft het voor mij ook een wat minder professioneel karakter aan het boek. Met een beetje redactie wordt dit boek nog veel intrigerender dan het al is!