Vriendschap, liefde, verlies, rouw, verraad
Vriendschap, liefde, verlies, rouw, verraad: Dit boek heeft het allemaal. The Inn at Tansy Falls vertelt het verhaal van Penelope Swift – beter bekend als Nell – die door haar vriendin Megan naar het kleine dorpje Tansy Falls wordt gestuurd. Megan is net gestorven aan kanker en heeft een brief en een reisplan voor Nell achtergelaten. Megan weet hoe moeilijk de laatste jaren voor Nell zijn geweest en wil dat zij weer gelukkig wordt. Ze vertelt Nell dat ze van Londen helemaal naar de Verenigde Staten moet reizen, naar de staat Vermont, naar Tansy Falls, waar Megan een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht met haar oom en tante. Met opdrachten voor elke dag dat ze in Tansy Falls is, wordt Nell gedwongen uit haar comfortzone als Londense accountant te stappen. Ze denkt dat het allemaal hoort bij Megans wens om haar as te laten uitstrooien op Mount Maverick, maar misschien zit er wel meer achter Megans reisplan?
Schrijfster Cate Woods beschrijft Nells reis en gevoelens op een prachtige manier, waarbij ze de rauwheid van het verdriet niet uit de weg gaat, maar daarnaast het verhaal ook vult met liefde en warmte. Stap voor stap, dag na dag, wordt Nell verliefd op Tansy Falls en haar inwoners. En bij elke bladzijde die ik omsloeg had ik dezelfde gevoelens. Meestal houd ik niet van overdreven romantische verhalen, maar Woods liet me blozen net als Nell, liet me mezelf verstoppen onder een deken net als Nell, kortom, liet me alle gevoelens ervaren die Nell ook had. Dat is een hele prestatie!
Dan zijn er nog de charmante inwoners van Tansy Falls. Allereerst: Darlene, de eigenaresse van de winkel Fiske’s. Een oude vrouw van dik 90 jaar die even grappig als koppig is. Dan is er de lieve Mallory, die meteen een vriendin voor Nell is. En laten we ook de knappe mannen niet vergeten die in dit kleine dorpje wonen. Brody, oh Brody, je bent écht een lastpak! Megan had helemaal gelijk wat jou betreft. En als tenslotte: Jackson, goeie ouwe – en extreem knappe en aantrekkelijke – Jackson. Ik verlangde naar jou samen met Nell!
The Inn at Tansy Falls is de perfecte roman om er even tussenuit te knijpen. Laat je meevoeren naar een lieflijk fictief dorpje in Vermont. Geniet van de rijk beschreven natuur en proef van de overheerlijke gerechten die uitvoerig worden beschreven. Eén klein puntje van kritiek: het is niet erg moeilijk te voorspellen hoe deze roman zal eindigen. Maar zelfs wetende dat alles goed zou aflopen, heb ik me toch kostelijk vermaakt met het lezen van dit boek!
Laat me deze recensie eindigen met een van de lessen die je uit deze roman kunt trekken. Op een gegeven moment denkt Nell bij zichzelf:
“Het feit dat we vroeg of laat allemaal zullen sterven, doet niets af aan de momenten van geluk die eraan voorafgingen of maakt ze niet minder belangrijk. Sterker nog, ze worden er zelfs belangrijker door.”
Ze realiseert zich dat het verlies van haar vriendin weliswaar intens verdrietig is, maar dat het de jaren die ze samen hadden en de herinneringen die ze samen maakten niet minder waardevol maakt. Zelfs als we ongelooflijk verdrietig zijn, is er altijd wel iets om om te glimlachen. Zoek de positieve dingen, benadruk ze en probeer niet te blijven stilstaan bij verdriet. Er is altijd iets nieuws om te ontdekken dat op ons wacht!