Laat niemand je ooit proberen te veranderen

Elise Kleuskens Elise Kleuskens
3 mrt 2021

Weet je nog dat ik vorig jaar The Shore House, geschreven door Heidi Hostetter, heb gelezen en je erover heb verteld? Het is nu tijd voor een nieuwe reis naar de kust! The Girl I Used to Be is de nieuwste roman van Hostetter. Het verhaal is niet per se een vervolg, maar speelt zich af in hetzelfde dorp: Dewberry Beach. En het mooiste is dat we de charmante familie Bennett uit The Shore House weer ontmoeten, hoewel zij niet de hoofdpersonen zijn in deze roman.
Wie dan wel? Maak kennis met de heer en mevrouw Goodman. Of misschien moet je meneer Goodman meteen maar vergeten. Mevrouw Goodman, Jill, is waar dit verhaal helemaal om draait. Een paar jaar geleden begon Jill voor Marc Goodman te werken en kort daarna kregen ze verkering. Ze trouwen snel en Jill ervaart rijkdom die ze nog nooit gekend heeft. Maar er lijkt iets te ontbreken in hun huwelijk. Jill mag niet zichzelf zijn: ze moet de kleren dragen die Marc wil dat ze draagt, ze mag niet werken en bovenal, Marc houdt er niet van als ze praat als een Jersey meisje. Eigenlijk vindt Marc haar helemaal niet leuk.
Als Jill erachter komt dat Marc een affaire heeft, begint ze haar reis terug naar het Jersey meisje dat ze vroeger was. Tijdens de echtscheidingsbespreking met de rechter verneemt Jill dat Marc op haar naam een hypotheek heeft genomen op een groot vakantiehuis in Dewberry Beach. Het is een groot huis dat hij daar heeft gebouwd, maar nooit heeft kunnen verkopen. Plotseling is Jill huiseigenaar met een enorme hypotheek die ze nooit zal kunnen betalen. Ze gaat naar Dewberry Beach om te zien of ze het huis zo snel mogelijk kan verkopen.
Maar als ze daar aankomt, wordt Jill meteen verliefd op het dorp. Bovendien komt ze te weten wat Marc heeft gedaan om het huis daar te bouwen, misbruik makend van mensen die net alles waren kwijtgeraakt door een orkaan. Jill voelt zich weer meer en meer zichzelf en is vastbesloten om gerechtigheid te krijgen voor Dewberry Beach.

Ik heb The Girl I Used to Be verslonden. Ik keek ernaar uit om terug te keren naar de kust en een ander verhaal van Heidi Hostetter te lezen. En ik heb zelfs nog meer van dit boek genoten dan van The Shore House! Ik vind het geweldig dat de romans, ook al maken ze deel uit van een serie, op zichzelf gelezen kunnen worden. Ze delen wel personages, dus het was erg leuk om opnieuw kennis te maken met de familie Bennett en te beseffen dat Marc en Jill eigenlijk ook in The Shore House voorkwamen. Of tenminste, het feest dat Marc gaf in een poging om zijn eigendom te verkopen wordt genoemd. Kaye en Chase Bennett waren ook op dat feest!

Ik wil vooral de nadruk leggen op de kracht van vriendschap die Hostetter in haar boeken weet te leggen. Er zijn twee duidelijke voorbeelden in deze roman. Het eerste voorbeeld is Ellie, die onmiddellijk alles laat vallen als ze hoort dat haar beste vriendin Jill in de problemen zit. Ze is een troost en een extra geweten tegelijk, en houdt Jill gezond in gekmakende tijden.
Het tweede voorbeeld is te vinden bij de inwoners van Dewberry Beach. Ze blijven allemaal bij elkaar en komen voor elkaar op; niemand wordt achtergelaten. Als een persoon wordt geschaad, wordt het hele dorp getroffen. Het is zo mooi en hartverwarmend. Het zorgde ervoor dat ik het hele boek bleef glimlachen en hoopvol bleef, zelfs wanneer alles erg fout dreigde te gaan.

The Girl I Used to Be bevat ook een belangrijke les. Laat niemand je ooit proberen te veranderen. Als mensen je niet willen nemen zoals je bent, zijn ze je energie niet waard!

Meer recensies van Elise Kleuskens