Mooi tijdsbeeld van Amsterdam tussen 1850 en 1920
Naar aanleiding van een uitzending van de Taalstaat ben ik het boek gaan lezen : https://www.nporadio1.nl/de-taalstaat/onderwerpen/533795-de-boekenlijst-van-de-taalstaat-de-klop-op-de-deur-van-ina-boudier-bakker
Het was een dikke pil om weg te werken. Sommige delen lazen vlot weg, andere stukken waren erg taai.
Het oude taalgebruik was snel gewend, al moest ik sommige stukken twee maal lezen omdat ook de zinsbouw soms ook anders was.
Het boek begint in 1858 als Annette nog een Annètje is. Zij is het middelpunt van deze Amsterdamse familiegeschiedenis over de familie Craets.
Door Annettes ogen maak je de ontwikkeling van de emancipatie van de vrouw mee. De suffragettes, reformjurken en fietsende vrouwen doen hun intree. Annette gruwt ervan. De bestemming van een vrouw is het huwelijk. Annette begrijpt er niets van als er vrouwen zijn die daar niet gelukkig van worden, zoals Truida Leedeboer. Haar kleinkinderen zullen later andere keuzes maken. Annette trouwt met Frederik Craets. Een handelsman waarmee zij tot de gegoede middenklasse gaat behoren. Door de ogen van Frederik maak je het culturele leven en de wereldgeschiedenis mee zoals de Frans-Duitse oorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie. Wat er werd gelezen en welke stromingen er zijn, wordt verteld door Karel de Roos, een boekhandelaar.
Liefde, verlangen, lotsbestemming en angst zijn terugkerende thema’s. Het is vooral prachtig om te lezen hoe de zwarte schapen van de familie zich ontwikkelen, zoals Caroline een van de drie ongetrouwde zusters van Frederik en Frits Craets, een zoon van Annette en Frederik.
Het ongeluk blijft ook deze familie niet bespaard. Hun zoon Philip sterft jong,Jetje berooft zich van het leven. Pieter is niet gezond, maar is samen met zijn vader succesvol in zaken en Frits heeft geen eerzaam beroep. Francine, de oudste dochter leidt in de ogen van de moeder een losbandig leven. Ook de verhalen van de kleinkinderen worden verteld. Wat hun toekomstdromen zijn, hun strijd met hun ouders, hun liefdes. Voor zo’n uitgebreide geschiedenis zijn er ook wel zo’n 1000 bladzijden nodig. Ondanks de soms wat saaiere stukken zeer de moeite waard om lezen.