Kosmische Rust

Els Van Haute Els Van Haute
18 mrt 2023

Iemand anders. Door: Nele Van den Broeck.

Van den Broeck leerde ik kennen door haar columns in De Standaard. Ik las haar boek Halfvolwassen en werd fan. En na het lezen van Iemand anders ben ik nog meer fan.

Nele is volstrekt origineel; in haar denken en schrijven, ook in haar eerste roman. Iemand anders is het tragikomische verhaal van Sandra wiens wereld in elkaar stort als ze wordt gedumpt door haar (bestsellerauteur) man Georg. Wat er dan volgt is hartverscheurend én hilarisch, en het leest dankzij de korte hoofdstukken als een trein. Het verhaal en de keuzes die Sandra maakt zijn totaal onvoorspelbaar.

Ze kiest continue de foute dingen maar misschien zijn dat wel de goede dingen? Wie altijd hetzelfde doet komt tot hetzelfde resultaat, ook al wil je nog zo hard verandering. Dus het pad van Sandra is misschien wel wijzer dan wij denken? Al zou ik het nu ook weer niet van a tot z willen volgen ;)

Sandra is een boeiend personage, zo fout en toch ga je van haar houden, voor haar supporteren. Naast haar komen er nog een aantal geweldige nevenpersonages voor die ook anders blijken te zijn dan ze op het eerste zicht lijken. Wat ze allemaal gemeen hebben is ‘dat er een hoek af is’. (Denk Twin Peaks, Stars Hollow (Gilmore Girls).

Liters gin, cowboy-sigaretten, Japanse bondage, Kosmische Rust, porseleinen herders, vaginale schimmel, Tinderseks,… alles komt voorbij. Iemand anders is een modern sprookje zonder taboes. En met een geweldige karma-finale; fan!

Meer recensies van Els Van Haute