Appelmelk!

Els Van Haute 31 maart 2023
Lievegedicht. Door: Joost Oomen.

Joost leerde ik kennen door Mondo (het VPRO-programma gepresenteerd door Nadia Moussaid, een programma dat trouwens snel weer moet keren!). Eens je Joost Oomen ergens ziet vergeet je hem nooit meer. Zijn aanstekelijke enthousiasme is onvergeetbaar.

Dus toen ik zag dat hij een dichtbundel uitbracht wou ik deze zeker lezen. Al lees ik amper nog boeken van mannen, voor Joost maakte ik graag een uitzondering. En wat ben ik daar blij voor. Wat een bundel! Een hoop zonnestralen voor je hart en ziel op grijze miezerdagen die zouden moeten bruisen van lentebubbels.

Het is moeilijk uit te leggen hoe Oomen schrijft. Als iemand anders zou schrijven zoals hij zou het naïef of kinderlijk overkomen. Maar in zijn geval is het ontroerend en hartverwarmend, immens origineel, vaak heel grappig, soms heel intiem, geregeld tot tranen toe ontroerend.

Een paar titels: Appelmelk, De ananaszee, Kurkje, Lieve sneeuw. Er staat zelfs een liedje, mét partituur, in! Vandaag is mijn favoriete gedicht: Poel van limonade en andere slapende dranken.

Lievegedicht is naast een ode aan de liefde ook een ode aan het woord. Mooi, mooi, mooi!

Meer recensies van Els Van Haute