Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiend!

Els Van Haute 26 april 2024
Sapiens: een beeldverhaal 3. Kampioenen van de geschiedenis. Auteur: Yuval Noah Harari. Coscenarist: David Vandermeulen. Illustrator: Daniel Casanave. Inkleurder: Claire Champion.

Ik zou alles van Harari willen lezen maar daar heb ik het geduld én de tijd niet voor. Gelukkig is er ondertussen ook de Sapiens: beeldverhaal-reeks. Vergis je niet: ook dit zijn ferme kleppers, deel 3 telt bijvoorbeeld 273 pagina’s. Ook geen hapklaar tussendoortje dus maar wel heel leesbaar én begrijpbaar.

Dit derde deel gaat over de vraag: wie is de kampioen van de geschiedenis? Wie/wat zorgde ervoor dat de ‘de mensheid’ voor het eerst als één groep kon worden gezien? Was het geld? Of religie? Of toch de opkomst van de wereldrijken? Deze drie fenomenen worden vertegenwoordigd door 3 kandidaten in een glamoureuze spelshow. Ze tonen hun invloed aan door ons doorheen de geschiedenis hun ontstaan en groei te laten zien. Klinkt misschien een beetje abstract maar het is heel goed gedaan.

Qua concept en uitwerking is het een geniale zet: op een toffe, flitsende manier wordt het publiek in de zaal (en wij lezers) onderwezen zonder dat het als schooltv aanvoelt. De glamour van de spelshow doet me een beetje aan De Hongerspelen denken, de scores met bordjes van de jury hinten dan weer naar de vele talentenshows waar ze ons tegenwoordig met om de oren slaan.

Als je je afvraagt wie van de drie wint kan ik alvast dit zeggen: er komt een vierde deel aan…

Is Harari onfeilbaar en alleswetend? Nee, natuurlijk niet. Dat weet ik sinds ik Eva van Cat Bohannon las en dat weet hij (gelukkig) zelf ook zoals hij in een disclaimer schrijft. Toch blijven zijn boeken één van de beste manieren om de geschiedenis en de wereld van nu beter te begrijpen. Ferme aanrader voor klein én groot!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Els Van Haute

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?