Super boeiend!

Els Van Haute 16 oktober 2023
Het mysterie van de mens. Waarom de wereld niet eerlijk is. Tekst: Yuval Noah Harari. Illustraties: Ricard Zaplana Ruiz.

Oh, wat een geweldige mooi én boeiend boek!

Ik heb de graphic novels van Sapiens gelezen en ben sindsdien grote fan van Harari. Wat een talent heeft die man; hij heeft de gave om moeilijke, complexe dingen duidelijk en bondig op een vlotte manier samen te vatten en met een meeslepende pen neer te schrijven.

Het begon met een boek, werd toen een strip en is nu een kinderboek. Kinderboeken moet ik zeggen. Het eerste deel (Hoe wij het machtigste dier op aarde werden) heb ik gemist. Gelukkig kwam dit tweede deel wél op mijn pad (dank u Saskia!).

In waarom de wereld niet eerlijk is zien we hoe allesbepalend het moment was waarop sommige mensen boeren werden: de onvoorziene kwalen en plagen die het met zich meebracht, de afhankelijkheid, de ongelijkheid tussen mensen die er uit volgde,… Maar ook de opkomst van koningen, goden en slaven bijvoorbeeld. Toen begon ook het onderdrukken van vrouwen (hen als een bezit zoals een wagen zien), de onverdraagzaamheid ten op zichte van queer mensen, het platbranden van bossen, de opflakkeringen van virussen en bacteriën,… Problemen waar we nog steeds mee zitten en die allemaal ontstaan zijn door de opkomst van de landbouw. Boeiend.

Dit boek mag in geen enkele klas ontbreken. Jong én oud gaan hier zo veel door leren. Ferme aanrader. Yuval Noah Harari is en blijft één van onze belangrijkste schrijvers!

Meer recensies van Els Van Haute