Wat een mooi boek!

Els Van Haute Els Van Haute
12 mrt 2021

Wat is een rivier? Tekst en illustraties door: Monika Vaicenavicienè.

Wat een prachtig boek, qua vorm, inhoud en uitvoering. Op de achterkant lees ik dat het verschillende prijzen heeft gewonnen en dat is volkomen terecht. Dit is een pareltje! (Wiebel zeker eens met het boek in het zonlicht, dan zie je de rivier schitteren!)

Is dit een kinderboek, een prentenboek, een voorleesboek? Ja, dat is het. Maar het is ook zo veel meer. Het is poëtisch (in woord en beeld), het is filosofisch, aardrijkskundig, geschiedkundig milieubewust makend. Je leert er iets van bij en het ontroert je. Daarnaast is het ook gewoon een prachtig verhaal om (voor) te lezen en bij weg te dromen. De ontroerend mooie tekenstijl neemt je mee en laat je drijven op een bed van verwondering.

Ik hou van water, rivieren, ‘mijn’ Schelde. Ik wil erin pootje baden en zwemmen, ik wil de zon er in zien schitteren, de bomen er in zien weerspiegelen. Niet voor niets bevat mijn rugtattoo een rivier.

Dit boek is een prachtig eerbetoon aan iets kleins maar ook iets groots, iets wat we allemaal kennen en meer moeten koesteren: een rivier.

Wat een boek. Ik ben er stil van.

Meer recensies van Els Van Haute