Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangrijpend

EMBV 18 december 2019
Audrey Hepburn velen zullen haar van naam zeker wel kennen. Het boek “Een Nederlands Meisje” beschrijft het hele leven van Audrey Hepburn (1929-1993). Ze was bekend als actrice en deed veel aan humanitair werk in haar rol als Goodwill UNICEF-ambassadeur. De centrale focus van het boek is echter, zoals de titel aangeeft, haar ervaringen in Velp en Arnhem, Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is duidelijk dat herinneringen aan de oorlogsjaren de aanzet vormden voor haar actieve deelname aan de humanitaire acties van haar latere jaren. De dood en vernietiging die ze zag en de honger die ze zelf had doorstaan ​​vormde haar.

Audrey, door haar familie aangeduid als Adriaantje, werd geboren in Brussel, België. Haar vader was Engels en haar moeder Nederlands. In 1935, toen Audrey zes was, verliet haar vader het gezin. Audrey voelde zich gedumpt en weggegooid, van geen belang voor haar vader. Ze zat op een school in Engeland, haar twee oudere broers gingen naar scholen in Den Haag. Toen haar vader weg was, werd de band tussen moeder en dochter steeds sterker. Haar moeder beschouwde het als haar taak om Audrey een danscarrière te geven. In Engeland was Audrey ingeschreven aan de balletschool. Toen de oorlog begon, bracht haar moeder Audrey naar haar ouders in Arnhem. Haar overtuiging was dat Duitsland het neutrale Holland zou omzeilen. De familie van haar moeder was, hoewel niet langer rijk, van Nederlandse adel; ze was de dochter van baron Aarnoud van Heemstra, voorheen burgemeester van Arnhem en gouverneur van Nederlands Suriname. Audrey’s balletopleiding ging door in Arnhem, nu onder leiding van Winja Marova. Helaas was Nederland niet langer neutraal toen Hitler Nederland binnenviel — op 10 mei 1940.

Het is hier met de Duitse inval dat het verhaal echt pas echt begint. Haar oom wordt als gijzelaar gevangen genomen en gedood. Na zijn dood verhuizen ze, haar moeder en haar tante naar Velp om bij haar grootvader te wonen. Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem, de nationale spoorwegstaking die leidt tot het afsnijden van voedsel- en brandstofvoorraden en de “hongerwinter van 1944-45” worden in levendige details weergegeven. Het lezen van de hongersnood is zwaar. Hoewel de achtergrondinformatie over de families, de jaren voorafgaand aan de Duitse invasie van Holland en Audrey’s huwelijken en latere carrière in film en werk met UNICEF, allemaal worden behandeld, ligt de centrale focus van het boek op Audrey’s jaren, 1940-1945 tijdens de oorlog. Dit is vooral een boek over de Tweede Wereldoorlog in Holland, gezien door de ogen van iemand die het als kind heeft meegemaakt.

Het boek begint met een voorwoord van een van de zoons van Audrey. Tevens vertelt de auteur wat de lezer zoal kan verwachten in het boek. Het boek ” Een Nederlands meisje”is een aangrijpend boek. Ondanks dat je het gelezen hebt, kun je je amper voorstellen hoe die oorlogsjaren geweest moeten zijn. Het geeft een goed beeld van deze nog steeds bijzondere vrouw. Maar dat niet alleen ook de geschiedenis rond de slag om Arnhem beter bekent als “Market Garden” of ” Een brug te ver” wordt goed beschreven zodat de lezer ook de geschiedeniskennis kan bijschaven.

Het boek is echter niet erg vlot geschreven en daardoor best moeilijk om in te komen. Maar gewoon doorzetten is het motto want het verhaal in interessant genoeg.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EMBV

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.