Eye- opener
Wankel Koninkrijk, een gekregen boek omdat men dacht dat het een koninklijk boek zou zijn. Dat was niet het geval. Maar dat maakte het zeker niet minder interessant. Rode draad door het is de Brexit. Iedereen zal daar wel mee bekend zijn.
Tim de Wit was correspondent in het relatief rustige Londen. Tot de brexit kwam. Wat volgde was een achtbaan aan politieke gebeurtenissen, intriges en vooral… chaos. Tim neemt ons mee in deze chaos die zijn wereld werd. Zaken die aan de orde komen zijn: Schotland wil weg, in Noord-Ierland rommelt het weer, Boris Johnson loog er vrolijk op los en zelfs na de Russische invasie in Oekraïne worden oligarchen in Londen maar mondjesmaat aangepakt… Op sommige punten is het boek zeker een eyeopener.
Een politiek boek dat echter lekker vlot leest, geen moeilijke en ambtelijke taal, maar toegankelijk voor iedereen. Verpakt met de persoonlijke beslommeringen van een correspondent. Tim geeft een mooie inkijk in het leven van een correspondent en doet dat op een leuke en ontwapende manier. Humor is ook veel aanwezig in het boek. Een voorbeeld: Aanwezig zijn bij het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan het VK. Een mandarijn pellen in Buckingham Palace… Je ziet het al helemaal voor je. Het zijn de persoonlijke belevenissen van Tim die het boek vooral wat luchtig maken. Daarnaast geeft het ons een mooi beeld van hoe het leven van een correspondent kan zijn. Net als de politiek… chaotisch.
Zoals gezegd, de hoofdmoot in het boek is de Brexit. Tim de Wit geeft een zeer goed beeld van in welke problemen het VK na brexit terechtgekomen is. Let wel: het zijn niet alleen maar nadelen. De auteur benoemt ook de voordelen. Veel informatie uit een groot aantal verschillende bronnen en natuurlijk die van de Wit zelf.
Samengevat: zeker een aanrader, ook al is het een boek uit 2022. De 296 pagina’s zijn dan ook vlot gelezen, en dat voor een politiek boek. Goed en duidelijk boek waarin de Brexit in begrijpelijke taal wordt uitgelegd.