Interessante geschiedenis

EMBV 23 februari 2026
Stadhouder Willem III, er is al vaak over geschreven, zeker in combinatie met zijn vrouw Mary. Het nieuwe boek “Willem en Mary” vertelt hoofdzakelijk over de aanloop naar het koningschap van Engeland voor Willem en Mary.

Het boek is geschreven in romanvorm, maar dat is bij dit verhaal zeker niet onprettig. In tegendeel zelfs, en dat wil wat zeggen voor een persoon als ik die geschiedenisverhalen in romanvorm niet zo geweldig vindt. Ik ben meer dan de pure geschiedenis. Maar zoals gezegd was dat in dit boek voor het gevoel anders.

“Willem en Mary” telt 426 pagina’s en de hoofdstukken zijn opgedeeld in de personages die in het boek een belangrijke rol spelen. Ieder van hen vertelt zijn eigen verhaal. Als lezer schakel je dus veel tussen de personages. Personages die aan het begin van het boek allemaal keurig worden voorgesteld.

Het boek begint met de crisis binnen het huwelijk van Willem en Mary. Willem, die het niet zo nauw nam met de huwelijkse trouw, en Mary, die buiten de tuin en haar Delftsblauw ongelukkig oogt. Natuurlijk spelen er ook andere zaken, zoals de strijd met Frankrijk. Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning, maakte het de Republiek, zoals Nederland toen heette, erg moeilijk. Dat werd erger toen de vader van Mary, James II, op de troon kwam. Hij was katholiek en stond aan Franse zijde….. Tijd om van James II af te komen… en de weg vrij te maken voor zijn dochter Mary… maar daarvoor moet wel het nodige gebeuren…

Er gebeurt dus erg veel in het boek: huwelijksperikelen, politiek gedoe. Te veel om het allemaal te benoemen, maar dat je wordt meegezogen in het leven van Willem en Mary is iets wat zeker is. Tuurlijk zijn de persoonlijke verhalen mooier gemaakt, maar de auteur is zeker niet de echte geschiedenispunten vergeten. Die vieren hoogtij in het boek.

Samengevat: een heerlijk boek over twee personen die elkaar eigenlijk werden opgedrongen, niet echt bij elkaar pasten, maar uiteindelijk wel nader tot elkaar kwamen en zo de monarchie in Engeland redde. Deze periode staat in de geschiedenisboeken ook wel bekend als de Glorious Revolution. Hou je van historische romans vermengd met echte feiten, dan is dit boek zeker een aanrader.

Meer recensies van EMBV