Boeiende geschiedenis

EMBV 30 mei 2025
Het paleis op de Dam, de meesten van ons kennen het wel. Met kennen bedoel ik dan bijvoorbeeld de dodenherdenking op de Dam, om maar eens iets te noemen. Geschreven wordt er ook regelmatig over het Paleis. Het nieuwe boek “Palace of Commerce” vertelt het verhaal toen het Paleis nog een stadhuis was. Dan moet je denken aan de zeventiende eeuw. Voor de verandering is het boek in het Engels en geschreven door Maurits den Hollander en Bob Wessels.

Het boek oogt op het eerste gezicht meteen uitnodigend, mooie kleuren cover. De binnenkant, ja, dat oogt ook prima. Goede kwaliteit papier, waarbij voornamelijk de afgedrukte prenten in het boek uitstekend naar voren komen. Daar is goed aandacht aan besteed. Het boek telt 104 pagina’s en dat maakt duidelijk dat de auteurs keuzes hebben moeten maken in wat te gaan belichten in het boek.

Bij het opslaan van het boek vind je meteen een plattegrond van het paleis. Wat is er verder te vinden of te lezen in het boek? Wel, je zou kunnen zeggen: het verborgen verleden. Verhalen die wat minder bekend zijn. Zo valt er veel te lezen over zijn oorspronkelijke functie. Maar ook verhalen over kooplieden, magistraten en stedelijke bestuurders die Amsterdams wereldwijde invloed bepaalden en vormgaven. Stuk voor stuk boeiende verhalen.

Paleis op de Dam, voormalig stadhuis van Amsterdam, een stad die dit jaar 750 jaar bestaat. Daar is in dit boek ook aandacht aan besteed; zo leren we een beetje over het ontstaan van de stad Amsterdam. Andere bijzondere verhalen, al zijn die natuurlijk persoonlijk, waren die van de gevangenis in het paleis en het verhaal van de terechtstelling van Elsje Christiaens op 28 april 1664. Bizar eigenlijk.

Amsterdam, zo lezen we, was in de zeventiende eeuw ook de stad van immigranten, en zij hebben de stad samen met de echte Amsterdammers naar de stad gemaakt die het door de eeuwen heen geworden is… Een stad met als centraal punt het Paleis op de Dam.

In het boek vinden we ook beschrijvingen van bepaalde “zalen of kamers” en hun inrichting. Allemaal zeer interessant; het is al het ware een ontdekkingsreis en dan is nog niet eens alles van het paleis beschreven… Al met al een leerzaam boek (indien je de Engelse taal goed machtig bent), dat zeker onder de bezoekers van het paleis goed zal bevallen. Ook voor de toekomstige bezoekers overigens.

Meer recensies van EMBV