Bijzondere koningin
Koningin Fabiola van België, een persoon die altijd mijn interesse heeft gehad, puur gevoelsmatig. Waarom? Haar eenvoud, menselijkheid, geen poeha. Koningin Fabiola werd door haar huwelijk in 1960 met koning Boudewijn van België de vijfde koningin der Belgen.
Koningin Fabiola, een meisje van 80" is een titel van een boek geschreven door Brigitte Balfoort en Joris de Voogt. Het boek, uitgegeven in 2008, behandelt het leven van koningin Fabiola, die op dat moment 80 jaar oud was. Het boek belicht haar leven als koningin van België. Het boek geeft een beeld van haar leven, haar persoonlijkheid en haar invloed op België.
De titel "Een meisje van 80" verwijst naar de jeugdige geest en de levendigheid die koningin Fabiola tot op hoge leeftijd bleef uitstralen, ondanks haar gezondheidsproblemen. Zij overleed in 2014.
Het boek wandelt op een eenvoudige manier door het leven van Fabiola; haar jeugd en afkomst komen aan bod, net als die van Boudewijn. Het werk, huwelijk, kleding en natuurlijk haar rotsvaste geloof (net als dat van Boudewijn) ontbreken niet. Uiteraard is er ook aandacht voor de sprookjes die Fabiola schreef. Er niet mee bekend? Als je in de Efteling bent geweest en je hebt de Indische Waterlelies beleefd... ja, dat is een sprookje gemaakt door Fabiola....
In verschillende korte hoofdstukken leren we Fabiola beter kennen. Dit hebben de auteurs gedaan aan de hand van tientallen interviews met oud-medewerkers, toppolitici en andere ‘kroongetuigen’. Er komen leuke anekdotes voorbij, weetjes die tot op dat moment alleen bij insiders bekend waren...
Het is een boek dat je alleen maar als positief kunt omschrijven. Natuurlijk zijn er in het leven van Fabiola ook mindere zaken gebeurd en was er kritiek op haar. Zoals bij elke koning en koningin het geval is. In het boek wordt niet veel gedaan met die kritiek. Er wordt "liefelijk" om hen heen gepraat, zullen we maar zeggen. Het is dan ook geen diepgaande biografie. Gewoon een mooi eerbetoon voor een vrouw die veel voor de Belgen heeft betekend.
Het zal voor de auteurs ook best moeilijk geweest zijn om aan echte informatie te komen. Zeker als je het op een eerlijke manier wilt doen. Fabiola was dan wel een publiek figuur, maar ze deed bijna tot geen interviews en het privéleven van haar en Boudewijn was perfect afgeschermd. Hun geheimen, zoals hoe ze elkaar nu echt hebben leren kennen, ja, dat hebben ze nooit openbaar gemaakt, net als meerdere zaken. Dat maakt het voor het maken van een biografie extra moeilijk.
Al met al is het boek "Koningin Fabiola, een meisje van 80" een leuk boek, dat ter gelegenheid van haar 80e verjaardag is uitgebracht. Heerlijk terugkijken op 80 bewogen jaren, met hoogte- en dieptepunten.