Nostalgie
Review : De schippers van de Kameleon
Het eerste boek van Hotze de Roos, De schippers van de Kameleon, verscheen in 1949. En sindsdien is deze kinderboekenserie alom geliefd. Het was of is zo populair dat er films van gemaakt zijn. Zo is het eerste deel, "De schippers van Kameleon", verfilmd in de eerste film. Je kunt best wel stellen dat generaties er groot mee zijn geworden.
Hielke en Sietse zijn de tweeling van smid Klinkhamer. Hun dorp Lenten ligt aan een groot meer en de jongens kijken vaak verlangend naar alle mooie boten die voorbijvaren. Door een toeval worden ze zelf ineens eigenaar van een oude opduwer. Niet veel later slopen ze de motor uit een autowrak en monteren die in hun boot. Hielke en Sietse hebben nu een boot mét een sterke motor. Met de Kameleon kunnen ze het water op om heel veel avonturen te beleven! En dat doen ze dan ook.
De schippers van de Kameleon is het eerste deel uit boekenreeks De Kameleon van schrijver Hotze de Roos. De illustraties zijn van Gerard van Straaten. Je leest veelal dat het jongensboeken zijn. Dat is niet mijn mening; meisjes kunnen dit ook gewoon lezen en genieten van de avonturen en streken van Hielke en Sietse. Daarnaast zijn ze tijdloos; je kunt ze op elke leeftijd lezen of in mijn geval herlezen. Dan is het pure nostalgie.
Ideaal voor de jonge, beginnende lezer, jongen of meisje. Het zijn fijne, laagdrempelige starters die je leesplezier positief beïnvloeden en je lekker laten wegdromen van de realiteit.
In dit eerste deel kun je aan het taalgebruik merken dat het een hele andere tijd was. Logisch en helemaal niet erg. Het maakt het avontuurgehalte er niet minder om. Voor de jongere lezer misschien wel even wennen, maar ik ben ervan overtuigd dat die zich ook in het avontuur laten meevoeren. Want ook de jeugd van nu zou wel een eigen boot willen hebben en in de schoenen, of beter gezegd de klompen, van Hielke en Sietse willen staan.
De vlotte schrijfstijl en levendige illustraties maken het boek extra aantrekkelijk voor jonge lezers. Hoewel de avonturen soms wat voorspelbaar zijn, blijft het een tijdloos verhaal dat blijft boeien. Je kunt het een echte klassieker noemen.