Een indrukwekkend verhaal over vechtlust en weerbaarheid van een topvlieger
Return to base is een uniek en diepgaand inkijkje in de loopbaan van Dominique Schreinemachers, één van de zeldzame vrouwelijke vliegers bij de Nederlandse Luchtmacht. Het is een inspirerend verhaal dat je meeneemt door een loodzwaar selectietraject en internationale missies, maar ook door de persoonlijke strijd die aan dit succes voorafging.
Het boek legt een open en eerlijke link tussen de complexe jeugd van Dominique, gekenmerkt door een verslaafde vader, en de enorme vechtlust en zelfstandigheid die zij later ontwikkelde. Dit creëert een krachtige basis om te begrijpen hoeveel discipline nodig was om haar droom te realiseren.
De meest indrukwekkende passages beschrijven haar ervaringen in Afghanistan, waaronder het moment dat haar toestel werd neergeschoten. De beschrijving van het instinctieve overleven en de daaropvolgende confrontatie met angst en onzekerheid is ontroerend en authentiek. Dit deel van het boek illustreert haar enorme weerbaarheid.
Hoewel diep ingaat op het zijn van een vrouw in deze mannenwereld, en haar latere reis als ondernemer slechts kort wordt aangestipt, ligt de focus van het werk duidelijk op haar militaire loopbaan en de daaruit voortvloeiende lessen in doorzettingsvermogen.
Dit boek is een ode aan wilskracht en is een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een verhaal over het najagen van een onconventionele droom. Lees mijn volledige recensie hier: https://leeseenzakenvrouw.nl/recensie/recensie-return-to-base-dominique-schreinemachers/