Een schrijnend hoofdstuk in onze geschiedenis
Tot diep in de twintigste eeuw was het realiteit in Nederland; kinderen, ouderen en mensen met een beperking werden geveild aan de laagste bieder. Een vergeten praktijk waar schrijver Menno Lanting op stuitte tijdens zijn zoektocht naar het levensverhaal van zijn overgrootmoeder.In De bestedeling reconstrueert hij voor het eerst deze schrijnende geschiedenis van uitbesteding, waarbij kwetsbare mensen als handelswaar werden behandeld.
Aan de hand van verschillende documenten tekent Menno Lanting de geschiedenis van bestedelingen op. Een interessant, maar ontzettend heftig onderdeel uit het verleden.
Ik had echt geen idee dat dit heeft plaatsgevonden, het is een soort van overgeslagen deel, vergeten stuk en niets om trots op te zijn.
Dat je als klein kind, pak ´m beet 6 jaar word uitbesteed aan degene die het laagste bod uitbrengt op een veiling, er belooft word dat je verzorging, onderdak en onderwijs zult krijgen, maar terecht komt in een liefdeloos huishouden, te werk gesteld wordt op het boerenland en in een schuur moet slapen of erger. Kinderen die ontsporen, mentale problemen krijgen, geen toekomst hebben. Controle was er, maar veelal niet genoeg of afdoende. Een enkeling werd weggehaald en kwam uiteindelijk toch nog goed terecht.
Het breekt je moederhart dat er vaak geen geld was en dit de enige optie was, je kind afstaan, om wat lasten te verlichten. Een mond minder te voeden. En niet alleen kinderen, maar ook de zwakkere, kwetsbaren in de samenleving werden geveild.
Menno heeft ontzettend veel en diepgravend onderzoek gedaan, is op verschillende stukjes informatie gedoken en dat heeft geresulteerd in dit ontluisterende boek.
Bedankt Menno voor het toesturen van jouw boek.
Bedankt Menno voor het toesturen van jouw boek.